Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je da ubice Liridone Ademaj dobiju maksimalnu kaznu.

Osnovni sud u Prištini u nedjelju je izrekao mjeru pritvora N.M., G.P. i K.K.

N.M. je optužen da je naredio ubistvo svoje supruge Liridone, dok je G.P. optužen za teško ubistvo i posjedovanje oružja bez dozvole. K.K. je optužen za „sporazum da izvrši gnusno ubistvo”.

„Liridona Ademaj je ubijena sa predumišljajem. Ubijena je jer je bila žena. Žene i djevojke se i dalje ubijaju, dok su opresivne patrijarhalne norme i dalje rasprostranjene. Hapšenje kriminalaca nije dovoljno. Teret nepravdi pravosudnog sistema nastavlja da pada na pleća žena i djevojaka, sve dok počinioci zločina ne dobiju zaslužene kazne. Danas je održano ročište na kojem je trojici osumnjičenih određen jednomjesečni pritvor. Naručilac, saučesnik i saučesnik u ubistvu Liridone moraju biti kažnjeni i dobiti maksimalnu kaznu. Ovo se radi uz efikasan tužilački i pravosudni sistem svijesni visoke društvene dužnosti koju nose“, napisao je Kurti na Facebooku.

Kurti je rekao da moramo da sarađujemo zajedno na svim poljima da bismo sprečili takve jezive zločine.

„Bol je velika. Svijest je kolektivna, u svakoj porodici, domu. Da bismo sprečili ovaj sablasni zločin, moramo da radimo svako ponaosob, u svakoj oblasti i državi. Ovo je jedini način da se iskoreni ova patrijarhalna i mizoginistička kultura, ova nasilna i toksična muškost. A građani Republike očekuju od javnih funkcionera koji rade (ili su radili) u državnim institucijama da svojim ponašanjem prema partnerkama i porodici budu pozitivan i progresivan primer u društvu, a ne kriminalci ili kriminalci koji vjeruju da mogu da uspeju“, napisao je Kurti.

Izvor: Koha/Kossev