Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi prenela je poruku Organizacije "Majke Srebrenice" da Kosovo treba da bude oprezno sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom. U međuvremenu je od ove države dobila garancije da nije umiješana u nerede 24. septembra u Banjskoj, prenosi Ekonomia Online.

Potpredsjednca Vlade je govorila i o mogućnosti finalizacije sporazuma o slobodi kretanja i priznavanju ličnih dokumenata.

Govoreći o zahtjevu za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, zamjenica premijera Redžepi je prenela poruke da Kosovo treba da izbjegava stvaranje "Republike Srpske".

“Posjetila sam i Bošnjačko nacionalno vijeće, zatim Organizaciju 'Majke Srebrenice' gdje moram izraziti žaljenje za majke ovog udruženja i moram prenijeti upozorenje od njih o Zajednici sa većinski srpskim opštinama tako da budemo pažljivi prema ovoj temi upozoravajući me šta srpske vlasti iz Republike Srpske tamo rade, donoseći samo stagnaciju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”, rekla je Redžepi.

Redžepijeva je kazala da su mnogi privrednici ove države izrazili interesovanje za ulaganje na Kosovu. I po ovom pitanju, biće sastanak sljedeće godine.

“Imao sam i mnogo televizijskih nastupa na teme mira, stabilizacije i ratifikacije sporazuma kako bi se naši građani mogli slobodno kretati na teritoriji Bosne i Hercegovine i obrnuto. Posjetio sam i privrednu zonu u gradu Tešanj gdje su mnogi privrednici izrazili interesovanje za ulaganje na Kosovu. Uskoro ćemo zajedno sa našim premijerom dogovoriti sastanak sa ovom grupom investitora, oni će doći na Kosovo i vidjećemo aspekte saradnje sa našim privrednicima i proizvođačima“, nastavila je Redžepi.

Tema razgovora u Bosni i Hercegovini bio je i napad na Banjsku 24. septembra. Ona je rekla da je od ministra unutrašnjih poslova dobila garancije da ova država nije umiješana u nemire na sjeveru i da oružje nije obezbijedila BiH.

"Ova četiri dana sam bila u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Upravo na Dan državnosti. Željela sam moju posjetu iskoristiti u vezi ratifikacije sporazuma o slobodi kretanja i identifikaciju dokumenata. Prijedlog je prošao na Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Sada ide u Vijeću ministara i nadam se da će do kraja februara iduće godine i to biti odobreno. Onda sam se zvanično sastala sa federalnim ministrom policije, odnosno za unutrašnje poslove, sa Ramom Isakom, koji je dao veliki doprinos kada smo bili u nevolji na sjeveru zemlje kada su srpske vlasti pokušavale da spekulišu o oružju koje je švercovano iz Bosne i Hercegovine, upravo iz Tuzla. Ministar je tada jako brzo reagovao i obavestio javnost da to oružje nije došlo iz Bosne i Hercegovine i da su to spekulacije srpskih vlasti”, rekla je Redžepi.