Očuvanje mira

Predsjednik Austrijskog instituta za međunarodne poslove Wolfgang Petritsch pozdravio je povećanje Nato snaga na Kosovu, kako bi se sprečili, kako kaže, incidenti poput onog 24. septembra u Banjskoj, prenosi "Gazeta express".

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo smatra da će naredna godina biti više usmjerena na očuvanje mira i bezbjednosti u regionu.

On je u intervjuu za Kosova press ocjenio da su ovogodišnji vanredni izbori u Srbiji i redovni izbori slkedeće godine u Evropskoj uniji i u Sjedinjenim Američkim Državama znak da neće biti konkretnog napretka u dijalogu Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, potrebna je dodatna briga da se "nešto ne dešava na granici Kosova i Srbije" i da treba biti svijestan da su u Srbiji izbori "vrijeme žestokih sukoba i kršenja osnovnih demokratskih pravila".

"Dakle, moramo da budemo krajnje oprezni sada da se ništa ne dešava na granici Kosova i Srbije. Tako da veoma pozdravljam jačanje međunarodnih snaga tamo i mislim da je to na neki način ironija. Možda se sjećate da sam 1999. sa američkim i ruskim predstavnikom u Rambujeu pregovarao o mirovnom sporazumu... a Srbija u to vrijeme nije potpisala sporazum zato što nije željela da vidi međunarodne Nato snage na Kosovu. Sada predsjednik Vučić poručuje da nam treba jači Kfor", istakao je Petritsch.

Navodi da je potrebno obezbjediti bezbjedno okruženje za građane.

"Nažalost, vidjeli smo sukob ekstremista u septembru ove godine, to nikada ne bi smelo da se ponovi. Mislim da je Kfor sada u pripravnosti i da će sprečiti svaki takav incident u budućnosti", ocjenio je Petritsch.

On je dodao da postoji nova odlučnost i izuzetna budnost Amerikanaca za bezbjednost u regionu, sa fokusom na sprovođenje obaveza u dijalogu.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji, Petritsch kaže da je međunarodna zajednica postala mnogo opreznija kada je u pitanju region, ističući da je sprečavanje rata na Balkanu prioritet broj jedan i za EU i za SAD.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express