Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Lushtaku rekao je da je razočaran nacrtom statuta Zajednice srpskih opština, koji je u petak dostavljen opozicionim strankama. On je naglasio da je premijer Albin Kurti sada prihvatio neke prijedloge kojima se ranije protivio.

Lushtaku je rekao da u ovom nacrtu postoje i tačke iz sporazuma iz 2013. godine, kojima se Kurti usprotivio, a sada ih je prihvatio. Kako je dodao, „Zajednica“ kojoj se Kurti protivio sada će se zvati „Kurtijeva Zajednica“.

„Video sam dokument u kratkim crtama, ali prema konsultacijama sa nekim stručnjacima, to je nacrt koji je usaglašen i u Ohridskom sporazumu, ima i tačaka iz 2013. Ovdje se ustvari vidi pravo lice Kurtija, "Zajednica" kojoj se on protivio sada će se zvati "Kurtijeva zajednica", rekao je Lushtaku u u emisiji „Ditari" na Teve 1.

Inače, nacrt statuta ZSO koji su predložili evropski i američki zvaničnici, a koji je Kurti prihvatio, EU je predala na uvid opozicionim strankama.

Njegov sadržaj premijer do sada nije objavio i tvrdio je da je Evropska unija tražila da sadržaj dokumenta ostane skriven. Kurti je naglasio da je ovaj nacrt statuta napredniji od onog po sporazumu iz 2013. i 2015. godine.

Izvor: Kosovo Online/Teve1.info