Dokument

Portal Reporteri.net je osigurao zvanični dokument Nacrta statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) koji je dostavljen šefovima država i opozicionih partija na Kosovu.

Alijansa za budućnost Kosova, Demokratski savez i Demokratska stranka potvrdili su za onlajn novine Reporeti.net da su zvanično od Evropske unije dobili kopiju na engleskom jeziku nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Juče smo to i zvanično prihvatili", rekla je za Online novine Reporteri.net portparolka Demokratskog saveza Kosova Sibel Halimi.

„Alijansa za budućnost Kosova prihvatila je zvaničnu verziju nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Isto smo podijelili i članovima Predsjedništva koji su zamoljeni da daju svoje komentare. Diskusija na ovu temu održaće se u četvrtak, 7. decembra u 17:00 sati. Nakon komentara članova Predsjedništva, AAK će izaći sa javnim stavom u vezi sa ovim dokumentom. Prije ovog datuma nećemo se izjašnjavati o ovoj temi”, rekao je Kushtrim Xhemajli, portparol AAK.

„Demokratska partija Kosova je juče od Kancelarije specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosovo-Srbija dobila kopiju nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom“, rekao je za Reporteri.net portparol PDK Faton Abdulahu.

Predsjednik AAK Ramush Haradinaj prvi je javno rekao da je video nacrt statuta Zajednice, iako su druge dvije opozicione stranke negirale da su ga videle.

“Imali smo priliku da se upoznamo sa nacrtom statuta, odnosno da ga pročitamo u cijelosti. Ovo je izjavio predsjednik opozicionog entiteta Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj nakon sastanka sa evropskim emisarom za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavom Lajčakom.

Lajčak se 7. novembra u Prištini sastao sa Haradinajem, predsjednikom Demokratske partije Kosova Memlijem Krasniqijem i potpredsjednikom Demokratskog saveza Kosova Lutfijem Hazirijem, sa kojima je razgovarao o novom nacrtu statuta Zajednice Opštine sa srpskom većinom.

Premijeru Kosova Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću 21. oktobra predstavljen je nacrt statuta Zajednice, koju je EU okarakterisala kao moderan evropski model. Ovaj dokument donet je u Prištinu i Beograd tokom sastanaka "Velike petorke" ili predstavnika Sjedinjenih Država, Italije, Njemačke, Francuske i EU.



Dokument još nije javno objavljen, a premijer Kurti je tokom intervjua 3. novembra o dijalogu Kosova i Srbije rekao da su posrednici tražili da se nacrt statuta ne objavi.

Šef PDK, Memli Krasniqi, rekao je da je na sastanku Lajčak ponovio da je nacrt u skladu sa Ustavom Kosova. Međutim, Krasniqi je dodao da "nažalost, nismo imali priliku da vidimo njegov sadržaj".

Haziri iz LDK je takođe potvrdio da takav dokument nije predstavljen na sastanku.

„Vjerujem da treba cijeniti njegovu [Lajčakovu] posvećenost i cijeniti vrijeme koje je izdvojeno za LDK i druge opozicione stranke, iako nas i dalje drže, u ovom ili onom obliku, u tami zbog neobjavljivanja dokumenta, netransparentan barem u pogledu principa i obaveza ili orijentacija koje premijer Republike, kao glavni pregovarač, treba da ponudi poslanicima u bilo kom obliku i narodu Kosova”, rekao je Haziri nakon sastanka. 7. novembra.

Očekuje se da će Zajednica opština sa srpskom većinom okupiti deset opština na Kosovu naseljenih srpskom većinom: Sjeverna Mitrovica, Klokot, Parteš, Ranilug, Gračanica, Zvečan, Zubin Potok, Novo Brdo, Leposavić i Štrpce.

Nacrt statuta Zajednice je prvi put predstavljen premijeru Albinu Kurtiju tokom posjete evropske petorke Prištini tokom oktobra mjeseca, gdje je bio prisutan i izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak.

Prema sporazumima, Zajednica ima za cilj da zastupa kolektivne interese ovih opština, posebno u oblasti obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja, kao i privrede.

Sporazum za Zajednicu iz 2013. godine navodi da će ona biti stvorena sa svojim statutom i strukturama, na osnovu statuta Asocijacije kosovskih opština.

Rečeno je i da će Zajednica vršiti i druge dodatne odgovornosti, u zavisnosti od toga kako ih delegiraju centralne vlasti i da će imati ulogu predstavljanja kod centralnih vlasti.

Prema sporazumu o principima osnivanja Zajednice iz 2015. godine, osnovni ciljevi Asocijacije su: ostvarivanje pune kontrole razvoja lokalne privrede; ostvaruje kompletan izgled u oblasti obrazovanja; vrši punu kontrolu nad unapređenjem lokalne primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite; vrši punu kontrolu nad koordinacijom urbanog i ruralnog planiranja; odobrava mjere za poboljšanje lokalnih uslova života za povratnike na Kosovo; razvija, koordinira, olakšava istraživačke i razvojne aktivnosti; promoviše, širi i zastupa pitanja od zajedničkog interesa za svoje članove i predstavlja ih, uključujući centralne vlasti; uspostavlja odnose i sklapa ugovore o saradnji sa drugim udruženjima opština, domaćim i međunarodnim.

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net