State department

Američki State department saopštio je da su na Kosovu tokom 2022. godine pravosudne institucije nastavile da izriču niske kazne za optužbe u vezi sa terorizmom, ali i da su "građani Kosova u ili van zemlje potencijalne mete za regrutovanje od strane nasilnih ekstremističkih organizacija, etnonacionalističke ili vjerske orijentacije“, prenosi RSE.

U izvještaju koji se odnosi na borbu protiv terorizma, navodi se da je Kosovo 2022. godine nastavilo da vraća svoje građane iz logora i centara u Siriji.

„Kosovo je do sada vratilo preko 120 građana. Procjenjuje se da je još 80 građana i dalje u kampovima za raseljena lica ili zatočeničkim centrima, ili na ratištima u Siriji. Nastavljene su niske kazne za optužbe vezane za terorizam“, navodi se u izvještaju američkog State departmenta.

Prema SAD, građani, kako unutar Kosova, tako i van njega, „potencijalne su mete za regrutovanje od strane nasilnih ekstremističkih organizacija, etnonacionalističke ili vjerske orijentacije“.

Isto tako, u izvještaju o Kosovu pominje se i optužnica protiv Ylbera Bele za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi. Bela je vraćen na Kosovo u maju, u zajedničkim naporima sa SAD.

U izvještaju se pominje i slučaj podizanja optužnice protiv četiri osobe osumnjičene za pripremanje terorističkih akata protiv ustavnog poretka. Oni se sumnjiče da su pokušali da stvore organizacione strukture za izvođenje terorističkih napada na Kosovu kontaktiranjem visokog zvaničnika grupe Islamska država.

State department je saopštio da je u junu Osnovni sud u Prištini oslobodio četiri osobe: dvoje osumnjičenih za pripremanje napada na noćne klubove, crkve i kosovske snage, a dvoje za druga krivična djela, i da su pušteni zbog nedostatka dokaza.

Prema zakonima na Kosovu, za teroristička djela i protiv ustavnog poretka predviđene su različite kazne. Od 2015. godine na Kosovu je zabranjeno i učešće u stranim ratovima, a po zakonu su predviđene kazne do 15 godina zatvora.

State department je istakao da Kosovo ima zakone za borbu protiv finansiranja terorizma, ali je rekao da nedostaje strategija za rješavanje prijetnji u vezi sa terorizmom.

„Međutim, kratke kazne, prevremeni i uslovni otpust i neorganizovanost nadzora poslije puštanja na slobodu predstavljaju pretnju po bezbjednost“, navodi se u izvještaju.

Što se tiče terorističkih incidenata 2022. godine, State department pominje i hapšenje bivšeg policajca  Srbina Dejana Pantića u decembru 2022. godine pod optužbom za terorizam, „nakon napada koji je uključivao eksplozivne naprave na lokalne kancelarije Centralne izborne komisije i na osoblje ove komisije u Sjevernoj Mitrovici“.

Njegovo hapšenje podstaklo je lokalne stanovnike da postave barikade na sjeveru Kosova, blokirajući nekoliko nedjelja puteve koji vode do prijelaza Jarinja i Brnjak.

Barikade su uklonjene nakon što je Pantiću mjera bezbjednosti promjenjena sa pritvora na kućni pritvor.

Takođe, u izvještaju se pominju i oružani napadi na policiju na sjeveru Kosova, koje je Vlada Kosova opisala kao „teroristički čin“.

„Kosovski tužioci su ove incidente klasifikovali u vezi sa optužbama za terorizam i predmetima protiv ustavnog poretka“.

Što se tiče aspekta bezbjednosti na sjeveru Kosova, naseljenim većinom Srbima, u izvještaju State departmenta se navodi da „bezbjednosna pitanja i politička nestabilnost na sjeveru Kosova nastavljaju da ograničavaju sposobnost Vlade Kosova da proširi svoja ovlašćenja u tom dijelu regiona“.

Misija Natoa na Kosovu, Kfor i Misija EU za vladavinu prava, Eulex, sarađivali su sa Policijom Kosova na promovisanju bezbjednog okruženja i jačanju vladavine prava.

State department pominje i ocjenu američke ambasade na Kosovu da je od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine došlo do porasta dezinformacija na Kosovu i da je „sve više podsticanje na nasilnu ekstremističku misao i međunacionalnu polarizacija doprinela povećanju međuetničkih tenzija na sjeveru Kosova“.

Izvor: Kosovo Online/RSE