Stav analitičara

Analitičari smatraju da na pritiske međunarodne situacije da Kosovo i Srbija ispune obaveze preuzete iz Briselskog procesa utiče prije svega bezbjednosna situacija u regionu, piše Teve1.

Dijalog je bio jedna od tema na sastanku u sredu koji je premijer Albin Kurti imao sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Izjave koje su nedavno stigle od američkih predstavnika okarakterisane su kao najodlučnije za obe strane.

Profesor Dorajet Imeri kaže da su trenutni međunarodni pritisci inicirani i bezbjednosnom situacijom u regionu.

„Ovaj pritisak dolazi zato što situacija lako može izmaći kontroli i da Sjedinjene Američke Države na to gledaju sa velikom zabrinutošću. Krug sužavanja je jasan. Obaveze se moraju ispuniti, Kosovo mora da ispuni svoje obaveze, kako ne bi dalo Srbiji povod za radnje kakve je ranije preduzimala”, rekao je on.

Analitičar Driton Lajqi kaže da postoji transatlantsko jedinstvo za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

"Imamo zajednički, dinamičniji, konkretniji, odlučniji, ozbiljniji rad između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. To bi trebalo imati ozbiljan uticaj na strane koje su uključene i obavezne da normalizuju sporazume između Kosova i Srbije. Očekujem, kao što sam rekao, drugu dinamiku i druge elemente koji će biti uključeni u ove odnose", rekao je Lajqi.

Iako su posrednici upozoravali da će biti više dinamike u dijalogu, za sada nema naznaka ni datuma za bilo kakav sastanak u Briselu.

Izvor: Kosovo Online/Teve1