Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je ovogodišni Izvještaj Evropske komisije za Kosovo najslabiji u odnosu na sve prethodne ocjene koje su dobile ranije vlade, ističući da zahvaljujući kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i njegovom zameniku Besniku Bislimiju nema napretka ni u dijalogu sa Srbijom, kao ni kada su u pitanju evrointegracije, prenosi Reporteri.

Tahiri je ukazao da je Bislimi pored svog posla oko eurointegracija imao i funkciju glavnog pregovarača u dijalogu sa Srbijom, ocjenjujući da je neizvodljivo da jedan čovek radi na tako odgovornim pozicijama.

"Evropske integracije nisu sektor, ni zadatak, ni rukovodeća aktivnost koju treba da obavlja jedna osoba, ministar, potpredsjednik vlade koji ima i deset drugih poslova. Prvi potpredsjednik Vlade je šef agende za evropske integracije, a ima i najteži zadatak u dijalogu i drugim razvojnim agendama", rekao je Tahiri.

Shodno tome, proces eurointegracije, ističe, od samog početka nije viđen kao prioritet i nije iznenađenje što danas Kosovo ima lošu ocjenu Evropske komisije.

"Gospodine premijeru, ovaj izvještaj i ova ocjena su vam dali dijagnozu integracije, a ta dijagnoza je da je u odnosu na evropske integracije to vlada nazadovanja, politizacije, neuspeha i nesposobnosti upravljanja. Za ovaj izvještaj zabrinjava činjenica da su neki vitalni zakoni usvojeni u veoma brzoj proceduri i bez uzimanja u obzir konsenzusa opozicije. Zakoni koji su nastali i usvojeni po brzom postupku, većina ih je otišla na Ustavni sud i proglašena nevažećim. U tom pogledu, za EU je nedostatak volje za konsenzusom i praksa ubrzanog postupka demokratski nedostatak i neuspjeh", poručio je Tahiri.

Dalje kaže da kada je riječ o spektakularnom neuspjehu u privredi i socijalnim aspektima ove vlade, koji je takođe praćen velikim egzodusom mladih ljudi, izvještaj ističe loše ekonomske performanse, kao rezultat nedostatka investicija, što je praćeno visoka dvocifrena inflacija i uz nedostatak pristupa koji povezuje tržište rada sa ekonomskim potrebama.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri