Vizna liberalizacija

Ministarstvo za evropske integracije objavilo je smernice za lakše putovanje u šengenski prostor nakon vizne liberalizacije januara 2024. godine, koje uključuju i informacije o neophodnoj količini novca pri posjeti različitih država.

"Kao putniku, po dolasku na prvu šengensku graničnu tačku, granična policija može da vas pita da li imate dovoljno finansijskih sredstava za vaše putovanje. Visina zavisi od dva skupa faktora:

1) od broja dana u kome ćete boraviti i zemlje koju posećujete

2) od toga da li ćete boraviti u plaćenom smještaju kao što je hotel/apartman ili kod rođaka.

Ako izjavite da ćete boraviti kod rođaka tako što ćete navesti njihovu adresu i kontakt, u zavisnosti od toga koju zemlju posjećujete, iznos sredstava koji vam je potreban je oko 30-50 EUR dnevno po osobi. Ukoliko se izjasnite da ćete boraviti u hotelu, apartmanu ili bilo kom drugom plaćenom smještaju, u zavisnosti od toga koju zemlju posećujete, iznos sredstava koji morate da pružite kao finansijski dokaz je oko 50 - 100 eura po danu po osobi”, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Iz ministarstva kažu da se smještaj od prijatelja ili porodice može provjeriti direktnim kontaktom sa domaćinom telefonom ili provjerom adrese preko policije.

Provjera dovoljnih finansijskih sredstava može obaviti u nekoliko oblika traženjem da pokažete gotovinu, bankovnu karticu, kreditnu karticu, pismo potvrde sa konferencije ili seminara koje pokriva troškove smještaja i hrane, dokaz o uplati hotela ili bilo koju drugu potvrdu ili dokaz o vaše putne troškove.

"Svaka zemlja Šengena određuje iznos; konsultujte web stranicu zemalja članica šengenskog prostora koje planirate da posjetite. Dakle, dnevni iznos se razlikuje ako posjetite Grčku, Hrvatsku ili ako posjetite Švajcarsku ili Norvešku. Konačno, ne morate da imate određeni iznos sredstava deponovan u banci, ali morate da dokažete da imate dovoljno finansijskih sredstava da pokrijete boravak tamo, uključujući i troškove povratka na Kosovo“, zaključuje se u saopštenju.