Politički analitičar

Albin Kurti bi dobio otprilike isto glasova kao na prošlim izborima, pa možda čak i više, u slučaju da izbori budu uskoro raspisani, kaže politički analitičar Allen Meta za Kosovo onlajn.

Na pitanje da li se slaže sa pojedinim analitičarima koji smatraju da će Kurti raspisati vanredne izbore na Kosovu u drugoj polovini decembra, nakon što se završe izbori u Srbiji, Meta navodi:

"Po mom mišljenju, ne vjerujem da su te dve stvari povezane. Generalno, obe vlade, i u Prištini i Beogradu, pokušavaju koliko je to moguće da odlože finalni dogovor. Kada je Kosovo u pitanju, vlada nastoji da odloži osnivanje Asocijacije, ali mislim da će njeno osnivanje započeti 2024. godine i da to nije povezano sa izborima u Srbiji ili sa eventualnim izborima na Kosovu ako ih bude. Vlada Kosova će pokušati da odloži formiranje Asocijacije koliko god može, ali velike sile su rekle šta su imale po tom pitanju i ne vjerujem da će Kosovo imati izbora nego da krene u osnivanje Asocijacije", kaže Meta.

Mnogi smatraju i da Kurti nakon dešavanja u Banjskoj sada uživa veću podršku nego ranije, što bi mogao da iskoristi na eventualnim prijevremenim izborima.

"Na osnovu posljednjih istraživanja javnog mnjenja, situacija je otprilike kao i na prethodnim izborima. Čak i nakon Banjske, kada je većina građana Kosova podržala Kurtijevu vladu, mislim da bi u slučaju izbora, ukoliko se dogode u skorije vrijeme, Samoopredjeljenje moglo da računa na 50 odsto glasova, ako ne i više. Ukoliko se s druge strane krene u kreiranje Asocijacije postoji mogućnost da će opasti podrška Kurtiju i njegovoj partiji, ali generalno mislim da se stvari neće promjeniti i da će Samoopredjeljenje kao god usljede izbori, ostati najjača politička opcija. Mislim da će u ovom trenutku vlada Kurtija pokušati da održi balans i dobije podršku ostalih partija, ali ne vjerujem da bi opozicija volela da preuzme vlast u ovom trenutku, čak i kada pričamo o PDK ili LDK", kaže Meta.

Izvor: Kosovo Online