Egzodus

Iz Nezavisnog sindikata privatnog sektora poručili su da 70.000 radnika sa Kosova čeka viznu liberalizaciju za odlazak u inostranstvo, prenosi Reporteri.

„Za 2023. godinu imamo statistiku koja ne može biti baš tačna, ali oko 70.000 radnika čeka liberalizaciju. Mislim da će u januaru radnici otići i potpisati ugovore sa privatnim kompanijama u Njemačkoj“, izjavio je za RTK Jusuf Azemi, predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Kosova.

Iz Instituta Rinvest kažu da je oko hiljadu preduzeća na Kosovu objavilo da će preko 32 odsto njihovih radnika vjerovatno emigrirati tokom 2024. godine.

Prema tom institutu, građani Kosova su do sada uglavnom uspjevali da dobiju radne dozvole u inostranstvu u sektoru građevinarstva, administrativnih usluga, proizvodnje, veleprodaje i maloprodaje.

I predstavnici komora javnog sektora i sindikata upozoravaju da je veliki broj radnika već pokrenuo procedure za odlazak sa Kosova.

„Oni ne vide perspektivu ovdje, kako za sebe, tako i za svoje porodice“, rekao je Pleurat Sejdiu, predsjednik Ljekarske komore Kosova.

Prema Rinvestu, preduzeća na Kosovu nailaze na više poteškoća u popunjavanju radnih mjesta za profesionalce, menadžere i radnike.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri