Zaključak!

Kosovo nije u opasnosti od klasičnog vojnog napada Srbije, smatra bivši direktor Kosovske obavještajne agencije Burim Ramadani, prenosi Indeksonline.

Ramadani je, komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je istakao da se razmatra mogućnost trajnog povećanja trupa Kfora na Kosovu, rekao da je takav stav znak koji ukazuje na ozbiljnost situacije na Kosovu.

„Izjava generalnog sekretara NATO indikativan je znak ozbiljnosti bezbjednosne situacije na Balkanu, uključujući i Kosovo. Veoma je jasno da je fokus ostao na destabilizujućem faktoru na Balkanu, a to je Srbija, i njenim namjerama da destabilizuje Balkan. Kako je rekao sekretar NATO, opšte ocjene su za tenzije koje su podignute na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, i u oba slučaja. Mi se bavimo direktnom intervencijom Srbije i teritorijalnim i političkim ciljevima koje Srbija ima“, rekao je Ramadani.

Prema njegovim riječima, Srbija nije kažnjena za dešavanja u Banjskoj, ali očekuje da bude isključena iz Partnerstva za mir.

„Nisam od onih koji smatraju da postoji veliki rizik od klasičnog vojnog napada Srbije na teritoriju Kosova. Svojim mjerama pokušava da stvori destabilizujuću situaciju u kojoj bi bilo neophodno drugo političko rješenje, od čega bi Srbija imala koristi. Srbija čini sve da izgradi oružane grupe i paravojne strukture, uglavnom sa kosovskim Srbima”, naveo je Ramadani.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline