SPREČAVAJU UNOS ORUŽJA

Reuters je objavio da britanske vojne jedinice patroliraju granicom Kosova i Srbije s pojačanim oprezom kako bi spriječile unošenje ilegalnog oružja na Kosovo.

Ovo patroliranje dolazi u jeku povećane zabrinutosti da bi dva susjeda ponovno mogla ući u otvoreni sukob, nakon što se nešto slično dogodilo u septembru ove godine kada su naoružane kriminalne skupine ubile kosovskog policajca u Banjskoj.

NATO je nakon ovih događaja poslao dodatne trupe iz Velike Britanije i Rumunije NATO je poslao dodatnih 1.000 vojnika na Kosovo, povećavajući svoju prisutnost na 4.500 mirovnjaka iz 27 različitih zemalja.

Reuters javlja da su sada britanski vojnici raspoređeni u 18-satnim smjenama kako bi osigurali da nikakvo oružje ili naoružane grupe ne uđu na Kosovo.

"Trenutno smo ovdje u rutinskoj patroli, koja ima za cilj razumijevanje načina života u ovoj zemlji, zatim dobivamo potrebne informacije o bilo kakvoj nezakonitoj ili sumnjivoj aktivnosti o čemu se onda prijavljuje KFOR (misija NATO-a) i druge više strukture", rekao je poručnik Joss Gaddie iz britanske vojske s granice sa Srbijom.

Reuters izvještava kako su se lokalni Srbi često sukobljavali sa sigurnosnim snagama koje djeluju na Kosovu, uključujući Policiju Kosova i međunarodne mirovne snage.