Odluka Specijalizovanog vijeća

Advokat Tom Gashi kazao je za Kosovo onlajn da je odlukom Specijalizovanog vijeća Kosova pozicija Hashima Thaçija, Kadrija Veselilja i Jakupa Krasniqija postala veoma teška i da su na ovaj način kažnjeni određenim vidom samice. Ovaj pravnik očekuje dodatna pojašnjenja iz Suda, ali ne očekuje da će se otkriti detalji, posebno kada je riječ o identitetu svjedoka na koje se, prema tvrdnjama Tužilaštva, uticalo.

Specijalizovana vijeća Kosova u Hagu usvojila su privremenu odluku da se bivšim liderima OVK Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju i Rexhepu Selimiju optuženim za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zabrane sve posjete u pritvoru, zbog, kako navode, opasnosti da u javnost izađu povjerljive informacije sa suđenja. Odobreno im je jedino redovno viđanje sa advokatima.

"Imamo izjavu Specijalnog tužilaštva da su tražili da se obustave sve fizičke posjete, telefonski razgovori i da su razdvojeni, više nemaju kontakt sa ostalim bivšim pripadnicima OVK koji su u pritvoru u Hagu. Na osnovu podataka iz medija, Specijalni sud sumnja da su u snimljenim razgovorima tokom posjeta, neki od svjedoka zastrašivani i da su date neke izjave, kako bi neki svjedoci trebali da se odnose kada budu pozvani na suđenje. Mislim da su praksa i pravila u Specijalnom sudu, iako je Kosovo formiralo taj sud, kao u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju. I tamo se svi razgovori snimaju. Za sada je njima dozvoljeno da imaju kontakt samo sa advokatima, u nekim situacijama i to može da se snima, ali ne može da se koristi u toku suđenja. Mislim da će uslediti konkretnije obaveštenje od strane Specijalnog suda, ali za sada je njihova pozicija veoma teška jer ne mogu ni međusobno da se vide, i to je kao neki vid samice. Ko god da je u zatvoru, jedna od najvećih kazni je da nema kontak sa drugim ljudima", objašnjava Gashi.

Na pitanje da li to što su zabranjenje posjete može da doprinese da se ne utiče na svjedoke ili je kasno ako se to već dogodilo, Gashi kaže da ne očekuje da tokom suđenja Specijalni sud objelodani o kojim je svjedocima bilo riječi.

"Mislim da oni imaju sve to snimljeno, i smatram da tokom suđenja oni neće prikazati koji su to svjedoci bili pod nekim uticajem, pretpostavlja se da Specijalni sud to zna, i ukoliko je to snimljeno, vidjećemo da li će sud to javno da iznese. Mislim da neće, ili ćemo to vidjeti kada se suđenje završi. Mislim da će presuda biti redigovana zbog imena zaštićenih svjedoka. Smatram da možemo da tražimo i neko saopštenje od Specijalnog suda, jer su za sada samo nagađanja", kazao je advokat Gashi.

U saopštenju Tužilaštva se ističe da su posjetioci bivših lidera OVK, prenosili informacije svjedocima i na taj način ih zastrašivali.

Gashi smatra da su zbog toga izvedena neka hapšenja, dok je Eulex ispitivao određene osobe koje su bile u posjeti bivšim liderima OVK u Hagu.

"Oni su znali ranije. I zbog toga smo možda imali neka hapšenja koja su se dogodila prije par nedjelja, i imali smo da Eulex na osnovu zahtjeva Specijalnog tužilaštva u Hagu, traži dokaze od određenih lica koji su bili u kontaktu sa njima, tokom posjete u Hagu", zaključio je Gashi.

Izvor: Kosovo Online