Ambasador Njemačke

Ambasador Njemačke na Kosovu Jern Rohde održao je juče predavanje na univerzitetu u Mitrovici "Isa Boletini", a tom prilikom je studentima tog univerziteta napomenuo da je jedna od obaveza Kosova za normalizaciju odnosa sa Srbijom uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, piše Teve 1.

Rohde je istakao potrebu stvaranja Zajednice opština sa srpskom većinom za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Ali, dodao je da Njemačka nikada ne zahtjeva ispunjenje obaveza koje su suprotne Kosovu i njegovom ustavu.

"Jedna od obaveza Kosova u normalizaciji odnosa sa Srbijom je stvaranje Zajednice. Njemačka nikada ne bi podržala nešto što je protiv interesa Kosova i protiv ustava Kosova. Međutim, sada je vrijeme za ispunjavanje obaveza. Jer tek kada dođe do normalizacije možemo videti uspjeh Kosova u integracionim procesima u Evropi", rekao je on.

Njemački ambasador je rekao i da su oni uvek za projekte koji dolaze u okviru poboljšanja situacije na Kosovu.

Rohde je istakao vezu koju građani Kosova imaju sa Njemačkom i pristup slobodnog kretanja za njih.

"Svi Kosovari imaju bar jednog člana porodice u Njemačkoj. Želim da podvučem da je bilo nepravedno da Kosovo ima vizni režim. Međutim, od prvog januara Kosovari ne moraju da pitaju zašto da čekaju na vize. U stvari, svako ko voli fudbal, dobrodošli ste u Njemačku, jer će se sledeće godine tamo održati Evropsko prvenstvo", rekao je Rohde.

Pored toga, ukazao je značaj da Kosovo zajedno sa drugim zemljama Zapadnog Balkana postane dio Evropske unije.

"Postoji rat u Evropi i mnoge tenzije koje su rezultat Putinove politike, što dovodi do nazadovanja kontinenta. Za Njemačku je veoma važno da su zemlje Zapadnog Balkana deo EU. Nije da samo želimo da činimo dobro na Balkanu, već su to i naši opšti interesi", rekao je Rohde.

Izvor: Kosovo online/Teve 1