Video snimak

Vladajuća stranka na Kosovu – pokret Samoopredjeljenje, u video snimku koji je objavio na Facebooku, poručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ako "fašističke grupe, koje se nalaze u Srbiji, nešto pokušaju protiv Kosova, dobiće isti odgovor kao pre dva mjeseca, 24. septembra“.

Takođe, taj pokret prenosi izjave Vučića da neće sprovoditi sporazume sa Prištinom dogovorene u Briselu i Ohridu i da isti predstavljaju pristup Beograda dijalogu.

Samoopredjeljenje dodaje da nedostatak sankcionisanja Srbije za "agresivni napad na Kosovo u Banjskoj", ukazuje na sljedeći korak Srbije.

U videu se ocijenjuje da Srbija nije zainteresovana za normalizaciju, jer ne prihvata "ravnopravni tretman sa Kosovom“.

Dodaje se da je 28. februara 2023. godine Srbija u Briselu usmeno izjavila da se slaže sa sporazumom, ali da je "pobjegla od potpisivanja" i na isti način postupila tokom sastanka u Ohridu.

"Uprkos sporazumu, Srbija nalaže srpskim strankama i građanima da ne učestvuju na izborima u sjevernim opštinama Kosova, što predstavlja kršenje sporazuma“, navodi se u videu Samoopredjeljenja.

Takođe se ističe da je sporazum prekršen lobiranjem Srbije i glasanjem protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope.

"Terorističkim napadom koji organizuje, finansira i podržava Srbija 24. septembra 2023. godine, pokušava se pripajanje sjevernog dijela Kosova, što pored direktnog kršenja sporazuma, predstavlja agresiju na Kosovo“, istakli su iz Samoopredjeljenja.

Srbija je odbila da potpiše sporazume i na sastanku u Briselu sa liderima Francuske, Njemačke i Italije 26. oktobra 2023, dodaje se.

"Evidentno je da Srbija ne želi sporazum, jer nije zainteresovana za normalizaciju sa Kosovom. Stoga ona stalno bježi od bilo kakvog potpisa“, konstatuje se na kraju videa.