Ogromni gubici

Mjere EU prema Kosovu, donete prije pet mjeseci, izazvale su posljedice u mnogim dimenzijama privrede zemlјe, prenosi RT 21.

Predsjednik privredne komore Skender Krasniqi ocjenjuje da su opštine pretrpele najveći gubitak navodeći da su svi opštinski projekti privremeno stopirani što je nanelo ogromne gubitke izvođačima.

Krasniqi kaže da je slična situacija i na centralnom nivou što je dovelo do manjih investiticija.

Predsjednik poslovne alijanse Agim Shahini ocjenjuje da se gubici od mjera EU procjenjuju na više stotina miliona eura.

„Kosovo je od ovih mjera izgubilo oko 500 miliona eura, ali je dobilo i negativan imidž. Gubici su pričinjeni u svim sektorima, a najviše u građevinarstvu, odnosno sektorima koji se bave infrastrukturnim projektima, tj. kapitalnim investicijama”, rekao je Agim Shahini, predsjednik AKB.

Politički analitičar Magbule Skadra kritikuje vladu, navodeći da uprskos mjerama EU, Vlada Kosova ima dovoljno sredstava za kapitalne investicije.

„U junu su dostavlјeni prijedlozi Kosova za projekte koji će biti podneti u korist IPA fondova. Nakon sprovedenih mjera ostali su nerealizovani, a sa druge strane imamo netrošenje sredstava“, kaže Magbule Skadra.

Vlada Kosova je kontinuirano kritikovana zbog nedostatka kapitalnih investicija, dok su mjere EU dodatno otežale situaciju, zaključuje RT 21.

Izvor: Kosovo online/ TV 21