Neće proći Ustavni sud

Analizirajući nacrt statuta ZSO koji je objavljen u medijima, Azdren Shala iz SDP kaže da je problematičniji od onog iz 2013, a profesor Seb Bytyqi je uvjeren da neće proći na Ustavnom sudu, prenosi Telegrafi.

Azdren Shala iz Socijaldemokratske partije, govoreći o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, rekao je da je za SDP ovaj nacrt statuta problematičniji od onog iz 2013.

To je zato što, prema njegovim riječima, ovaj nacrt prevazilazi okvire sporazuma iz 2013. godine.

Shala je naveo da je "najproblematičniji član ovog nacrta statuta da kad god dođe do neslaganja između Kosova i Zajednice opština sa srpskom većinom, onda će odlučivati arbitraža Evropske komisije".

"Ako se primjeni ovaj nacrt ZSO, što najverovatnije Vlada Kosova prihvata, a koji je objavljen u medijima, onda Kosovo praktično stvara etničku državu u okviru multietničke države", rekao je Shala.

On je dodao da će Zajednica imati sve što država ima - osim mjesta predsjednika.

Profesor Seb Bytyqi rekao je da ukoliko nacrt statuta koji je objavljen u medijima tačan, onda će biti stvorena veoma složena organizacija.

"Postoje neke regionalne sile, a u drugim aspektima je u skladu sa zahtjevima Kosova da nema regionalnih sila", rekao je Bytyqi.

Dodao  je da će ova Zajednica donositi propise, koji su po njemu pravni akti.

"Ne vjerujem da će to proći test Ustavnog suda. Ovo Udruženje može da izdaje uputstva i mišljenja za opštine članice, ali propise kao podzakonske akte donose ministarstva i ne vjerujem da će to biti dozvoljeno", naglasio je profesor.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi