Politički analitičar

Politički analitičar Ridvan Berisha istakao je da se sljedeće godine očekuju parlamentarni izbori na Kosovu, te da će premijer Albin Kurti pokušati da iskoristi nacrt Zajednice srpskih opština kako bi ponovo dobio većinu.

Berisha za ABC news podsjeća da se Kurti izjasnio da prihvata nacrt ZSO koji je Kosovu i Srbiji predstavila 'velika petorka'.

"Imamo na umu da su u Evropskoj uniji izbori sljedeće godine. U Srbiji su vanredni izbori. I Kosovo je praktično u izbornoj godini. Ostalo nam je manje od dva mjeseca do početka sljedeće godine i premijer Kurti se, jasno i bez nagađanja, obavezao da će prihvatiti evropski nacrt ZSO koji je predstavila EU", rekao je Berisha.

Ocjenjuje da će premijer Kurti kroz igru reči nastojati da okrivi Srbiju da ne sprovodi svoje obaveze.

"Ali važno je da je Kosovo, prema stručnjacima za međunarodne odnose, prihvatilo unutrašnje rješenje koje vodi od treće sile i to je izuzetan problem u fazi njegovog sprovođenja", rekao je Berisha.

Analitičar Mentor Nazarko ipak smatra da EU neće dozvoliti vanredne izbore na Kosovu jer bi to usporilo procese ka formiranju ZSO.

On je rekao da ne vidi nijedan veliki razlog koji bi okupio lidere EU, osim hitne situacije kao što je početak pravnih koraka za pridruženje.

Prema riječima Nazarka, nema drugog razloga zašto bi pridavali toliki značaj Balkanu.

"Što se tiče hipoteze o vanrednim izborima, diskurs opozicionih partija svuda na Balkanu o vanrednim izborima je trajne prirode. Sada kada dođemo do želje, do eventualne tendencije ove vlasti da izađe na vanredne izbore, mi smo u drugoj raspravi. Vjerujem da bi ova vlast volela da ide na vanredne izbore, ali vjerujem i da je ne puštaju na vanredne izbore. Ne vidim veći razlog koji bi okupio lidere EU, njemačkog kancelara, francuskog predsjednika, italijanske premijerke da okupe premijera Kosova i predsjednika Srbije od vanredne situacije vremenskog karaktera, što je u konkretnom slučaju realizacija ili pokretanje pravnih koraka za Zajednicu", ukazao je on.

Izvor: Kosovo online/abc