Nedostajali principi

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Artan Abrashi izjavio je za Gazetu Blic da u procesu dijaloga sa Srbijom Kosovo nikada nije bilo bolje predstavljeno, te dodao da je njegova stranka dok je bila u opoziciji kritikovala cijeli proces jer "nije bilo principa“, što se sada promijenilo.

"Kosovo je tu da iznese svoje stavove, da razgovara o pitanjima koja su otvorena, ali uvijek uzimajući u obzir ono što čini naš interes, odnosno da gura našu državnu agendu na ovim sastancima. Ovaj proces je, naravno, s vremena na vrijeme imao svoje izazove i prekide, koje vidim kao pozitivne, jer postoji promena u pristupu. Postoji mnogo bolja zastupljenost nego što je bila u prošlosti“, rekao je Abrashi.

Kako kaže, Samoopredjeljnje je dok je bilo u opoziciji kritikovalo dijalog jer nije bilo principa.

"Kada smo ranije kritikovali ovaj proces, kritikovali smo ga na osnovu toga što mu nedostaju principi. Sada je nešto sasvim drugo, vidimo mnogo veće zastupanje naših državnih interesa“, rekao je Abrashi.

Po pitanju mogućnosti da se u nacrt statuta ZSO koji je Kurti prihvatio uvrsti Rezolucija SB UN 1244, podsjeća da su u Samoopredjeljnju protivnici te rezolucije.

"Čak i u konsultacijama sa našim kolegama koje odlično poznaju međunarodne odnose, ističu da je naša najbolja zaštita od opasnosti savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u kome se navodi da se proglašenjem nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo i da to nije u suprotnosti sa Rezolucijom 1244. Bilo bi idealno da se ta rezolucija nigdje ne pominje, ali kao argument imamo mišljenje suda“, rekao je Abrashi.