Dijalog

U Briselu se u četvrtak razgovaralo o Statutu za ZSO, Planu implementacije, energetici, registarskim tablicama, izborima i nestalim licima, potvrdio je izaslanik EU, Miroslav Lajčak. Nakon ovonedjeljnih odvojenih susreta sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Lajčak najavljuje nastavak razgovora u narednim danima i sedmicama.

Izaslanik Evropske unije oglasio se i na kraju ove radne sedmice objavom na Facebooku u kojoj je izvestio o svojim aktivnostima u prethodnim danima.

Nakon prošlonedjeljnog boravka u Prištini, Lajčak je u utorak posjetio Beograd, gdje se sastao sa predsednikom Srbije.

"Naši razgovori su bili nastavak naših napora da unapredimo implementaciju Sporazuma na putu normalizacije“, poručio je Lajčak.

Kaže i da je naglasio da implementacija Sporazuma treba da napreduje tako da obje strane ispunjavaju svoje obaveze korak po korak – paralelno i na principu da obe strane moraju nešto da urade da bi nešto dobile.

"Slično našim diskusijama na Kosovu, takođe smo se pozabavili drugim hitnim pitanjima u dijalogu koji vodi EU, naglašavajući potrebu za hitnim rješavanjem u pripremi za ovonedeljni sastanak glavnih pregovarača“, poručio Lajčak.

Ovaj sastanak uslijedio je svega dva dana kasnije, odnosno u četvrtak. Lajčak je tada bio domaćin glavnim pregovaračima Beograda i Prištine.

Lajčak se u srijedu Briselu sastao sa liderom opozicione PDK, Memlijem Krasniqijem.

"Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i značaju napretka u dijalogu za put Kosova u Evropsku uniju“, poručio je Lajčak.

Izaslanik EU se zapravo odvojeno sastajao sa Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem.

Razgovarali su o nizu tema – Statutu, Planu implementacije, energetici, registarskim tablicama, izborima i nestalim licima, potvrdio je izaslanik, najavivši ubrzo nove susrete.

"Sastanci su bili od pomoći za napredak u brojnim pitanjima na našem dnevnom redu dijaloga i očekujem brzi nastavak. Zato planiram da nastavim razgovore u narednim danima i sedmicama“, podcrtao je Lajčak.

Iako se za ovonedjeljni susret najavljivala i moguća trilaterala, do nje, ipak nije došlo.