Sastanak u Briselu

Prvi potpredsjednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Kosova Besnik Bislimi dao je izjavu za medije nakon današnjeg sastanka u Briselu.

Glavni kosovski pregovarač je rekao da uopšte nema potrebe za trilateralnim sastankom.

On je govorio o nacrtu statuta ZSO.

"Kosovo nije imalo ponudu, imali smo nacrte koji su kružili. Možemo reći da je nacrt koji su na Kosovo donijeli naši prijatelji iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država tokom pripreme svojih članova imao povećanu brigu o ustavnim odredbama Republike Kosovo. To je u skladu sa Ustavom Kosova, o tome odlučuje Ustavni sud Republike Kosovo“, rekao je Bislimi, prenosi RTKlive.

Kosovski glavni pregovarač smatra da je nacrt pažljivo napisan.

"Gospodin Kurti je bio spreman da u trenutku kada se ovaj nacrt potpisuje zajedno sa Osnovnim sporazumom i aneksom za implementaciju može se nazvati prihvaćenim od Vlade Republike Kosovo“, rekao je on.

Bislimi je obavijestio da bez potpisa Kosovo ne može da počne sa primjenom Statuta. Ne, ne možemo da počnemo sa primjenom, jer garancija koju imamo je važeći Ugovor koji stvara obaveze za drugu stranu“, rekao je on.

Bislimi je rekao da Lajčak misli da su veoma blizu potpisivanja energetskog sporazuma. Kao rok je dao sljedeću sedmicu.

"Razgovarali smo o pitanju energetike. Lajčak smatra da smo veoma blizu potpisivanja sporazuma i doneo je samo dva ili tri mala prijedloga/izmjene u ugovoru o podugovaranju između KEDS-a i Elektroservera. Daćemo povratne informacije. Sljedeće sedmice biće posljednja kada ugovor mora da bude potpisan i kada će početi njegova primjena“, rekao je on.

Bislimi je obavijestio da je Lajčak čestitao Kosovu na uspjehu pretvaranja registarskih tablica u RKS Srba na sjeveru. On je po ovom pitanju rekao da se razgovaralo o samo dva-tri dodatna koraka koja mogu da se preduzmu za Srbe nakon zamjene registarskih tablica,  da dobiju vozačku dozvolu i otvore auto-škole u ​​četiri grada na sjeveru.

Prema njegovim riječima, razgovarano je o narednim koracima za održavanje vanrednih izbora.

"Postojala je mala zabrinutost u vezi sa sadržajem obrasca koji će se koristiti za prikupljanje potpisa, a sa kosovske strane možemo da udovoljimo zahtjevu EU, koji je bio da se tu ne stavlja broj telefona“, rekao je Bislimi.