Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz razgovarala je tokom drugog dana posjete Briselu sa evroposlanicima kojima je zahvalila na najnovijoj rezoluciji Evropskog parlamenta u kojoj je "najoštrije osuđena srpska agresija na Banjsku i Zvečan 24. septembra", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova, prenosi Reporteri.

Gërvalla-Schwarz se prvo sastala sa predstavnicima političkih grupacija u Evropskom parlamentu gdje je razgovarala sa Manfredom Weberom, predsednikom Evropske narodne partije, zatim Philippeom Lambertom, kopredsjednikom grupe Zelenih u Evropskom parlamentu i evroposlanicima Klemenom Groselem iz grupe liberalnih partija "Obnovi“ i Tomasom Viceom iz frakcije Zelenih.

Tokom sastanka, Gërvalla-Schwarz ih je obavjestila o impresivnim dostignućima Kosova u mnogim oblastima i njegovim evroatlantskim aspiracijama.

"Razgovori su bili fokusirani i na nedavna dešavanja na Kosovu, uključujući bezbjednosnu situaciju nakon čina agresije Srbije na Kosovo. Gërvalla-Schwarz je zahvalila poslanicima na najnovijoj rezoluciji Evropskog parlamenta u kojoj je najoštrije osuđena srpska agresija na Banjsku i Zvečan 24. septembra", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Gërvalla-Schwarz imala i sastanke iu belgijskom Senatu, gdje ju je primio senator Furat Ben Chika, član belgijske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kojeg je obavjestila o kosovskom napretku u oblasti demokratije i vladavine prava, ljudskih prava, marginalizovanih grupa i individualnih prava pripadnika manjinskih zajednica.

"Gërvalla-Schwarz je istakla posvećenost Kosova članstvu u Savjetu Evrope", navodi se u saopštenju.

Povodom sastanaka sa evroparlamentarcima, Gërvalla-Schwarz je na društvenoj mreži "X" obavjestila o razgovoru sa Lambertom kojem je, kako je navela, zahvalila na jasnom stavu EP na nedavnoj odluci da pozove Evropsku uniju da od Srbije zatraži odgovornost.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri