Legalne tablice

Građani koji žive u sjevernom dijelu Kosova ovih dana dolaze i vrše preregistraciju sa srbijanskih na tablice s oznakom RKS (Republika Kosovo).

Na sjeveru Kosova je za dvije sedmice, od kada je otvoren novi rok za preregistraciju, oko 1.500 vozila registrirano na legalne tablice s oznakom RKS (Republika Kosovo).

Vlada Kosova je odlučila omogućiti preregistraciju vozila sa starih srbijanskih na nove kosovske tablice od 1. novembra do 1. decembra 2023. godine.

Ova odluka je, kako je Vlada istakla u obrazloženju, rezultat velikog broja zahtjeva za preregistracijom vozila.

Građani koji žive u sjevernom dijelu Kosova ovih dana dolaze i vrše preregistraciju, što je do prije par sedmica bilo gotovo nezamislivo, zbog straha da će im vozila biti zapaljena.

‘Svi priznali Kosovo, a ja kao neću’

Ekipa Anadolije je zatekla nekoliko vozila koja su čekala u redu za tehnički pregled u Mitrovici, radi preregistracije na nove tablice.

Većina nije bila raspoložena da govori za medije.

Jedan od rijetkih koji je pristao je Dragan Kostić iz sela Slatine, kod Vučitrna, koji od završetka rata na Kosovu 1999. godine živi u selu Grabovac, ppština Zvečan.

“Odlučio sam se jer nema drugog izlaza. Živim u državi koju mi, kobajagi, ne priznajemo, ali ona je, realno da govorimo, priznata. Ceo svet je priznao, a ja kao neću”, rekao je Kostić.

Napominje da je do sada mogao slobodno voziti svoj auto s KM tablicama.

Dodaje da je još prošle godine bio svjestan da treba izvršiti preregistraciju, ali se plašio da će mu auto zapaliti ili pretući ga.

Rok preregistracije do 1. decembra

Veliki dio građana iz srpske zajednice koji žive na sjeveru Kosova odlučio je vozila preregistrirati u Srbiji, pa se tako na ulicama Mitrovice najviše mogu vidjeti vozila s oznakama gradova u Srbiji kao što su NP, BG, KG, LE…

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova napominju da će građani do 1. decembra 2023. godine imati mogućnost iskoristiti olakšice za registraciju na kosovske tablice, koje uključuju carinu, administrativnu taksu u Centru za registraciju vozila, takse za registarske tablice i naknade za opremu s potvrdom o registraciji vozila.

Vlasnicima vozila sa starim srbijanskim tablicama nakon 1. decembra neće biti dozvoljena registracija na tablice RKS, niti kretanje unutar ili preko teritorije Republike Kosovo.