Bivši diplomata

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi ocjenio je da bi premijer Albin Kurti trebalo da podnese ostavku, ako je prihvatio nacrt statuta ZSO, koji je procureo u javnost.

"Samo pročitajte nacrt statuta ZSO, kosovski mediji javljaju da je procureo. Prijedlog Edija Rame bio je bolji za Kosovo. Ovaj se približava predlogu Fondacije Fridrih Ebert, ali sa dosta pisanih izjava uvjeravanja za poštovanje Ustava Kosova", napisao je Selimi na društvenoj mreži "X".

On je izneo delove tog dokumenta i naglasio da postoje stavke koje mu se ne dopadaju.

"Ovo su neke od stavki koje se ne dopadaju: ZSO može biti raspuštena samo odlukom sopstvene skupštine, Grad Sjeverna Mitrovica je administrativni centar ZSO, Zajednica neće dobiti dodatne izvršne nadležnosti u poređenju sa svojim opštinama članicama, svaki spor između ZSO i centralnih vlasti u vezi sa Statutom biće upućen na arbitražu (zašto ne sud). Problematično je i osnivanje privatnih srpskih obrazovnih i zdravstvenih preduzeća u javnim zgradama", naveo je Selimi.

Kako kaže, ako je to stvaran dokument - Kurti treba da podnese ostavku, ako je na to pristao.

"Ako je ovo statut i Kurti ga je prihvatio, moralno je da odmah podnese ostavku. On je izazvao krv na ulicama optužujući sve da su izdajnici čak i prije izrade bilo kakvog statuta. Izgubio je 10 godina i podršku saveznika. Ovo je najgori urađen posao. Za ovaj nacrt ZSO za koji se tvrdi da je prijedlog EU koji sada objavljuju mediji, izvor je Burim Ramadani, bivši poslanik AAK, bivši generalni inspektor Kosovske obavještajne službe. Objavio ga je na svom blogu", naveo je Selimi.

Izvor: Kosovo Online