Bez ikakvog traga

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti rekao je da su prethodne vlade, neke više, neke manje, postavile temelje investicijama, ali vlada Albina Kurtija nije ostavila nikakav trag, prenosi Reporteri.

Hoti je rekao da Kurti ide ka kraju svog mandata bez velikih projekata, bez članstva u međunarodnim organizacijama i bez priznanja.

"Nema kapitalnih investicija koje bi promjenile privrednu strukturu, Kosovo je ranije promjenilo privrednu strukturu ulaganjem u autoputeve, regionalne puteve, izgradnju škola, centara porodične medicine i željeznicu. Svaka vlada do sada, odnosno do dolaska ove aktuelne vlade, neko više a neko manje je postavio temelje, ovi ljudi to nisu pustili, četvorogodišnji mandat završava bez kapitalnih ulaganja, bez velikih projekata, bez članstva u međunarodnim organizacijama bez novih poznanstava, samo uz nevolje i izolaciju”, rekao je Hoti.

Prema Hotijevim riječima, loše vođenje dijaloga, pristup opoziciji i partnerima uticali su na izolaciju i pad direktnih stranih investicija, uključujući i one iz dijaspore.

“Sa ovom vladom i ovim ljudima imidž Kosova nije fiksiran i to nesumnjivo uzrokuje nedostatak stranih investicija. Iz godine u godinu budžet u Skupštini ostaje nepromjenjen i to pokazuje njihov pristup ekonomskom razvoju i privlačenju stranih investicija. Kada dolaze od premijera onih oko njega i hvale se povećanjem doznaka, povećanjem socijalnih šema, ma koliko oni bili važni, to pokazuje da ova vlada nema smisla za ekonomski razvoj. Ekonomija se razvija stranim investicijama i razvojnim politikama ali oni nisu doprineli ni jednom ni drugom”, dodao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri