Zamjenica predsjednika LDK Rezarta Krasniqi ocjenila je da su zaključci iz Izvještaja EK o Kosovu "gorka realnost", prenosi Ekonomija onlajn.

Ona je rekla da je ekonomija u padu, nezaposlenost na visokim nivoima, a životni standard građana opada.

Krasniqi je kritikovala vladu, koja, kako kaže, nije ispunila svoja obećanja i da je izabrala umjesto opštih, lične interese. Ona dodaje da je to zabilježeno i u Izvještaju o Kosovu za 2023. godinu, koji je prema njenim riječima otkrio da je Samoopredjeljenje kroz propagandni aparat konstantno manipulisalo građanima o razvoju i napredovanju Kosova.

"Posljednji izvještaj na sajtu pokazuje gorku realnost. Umjesto da vidimo napredak i razvoj, suočavamo se sa dubokim padom. Naša ekonomija je u padu, nezaposlenost je na visokom nivou, a životni standard naših građana opada. Sadašnja vlada nije ispunila obećanja. Oni su odustali od svojih ciljeva da zaštite interese građana i zaboravili da su izabrani da služe narodu. Umjesto da rade na rješavanju problema i pomognu rastu naše zemlje, oni su se usredsredili na sopstvene lične i uske interese. To je zabilježeno i u Izvještaju o zemlji za 2023. godinu, koji je otkrio gorku istinu da je vladajuća stranka kroz propagandni aparat kontinuirano manipulisala građanima zemlje o razvoju i napredovanju, dok je prema zaključcima ovog Izvještaja situacija u zemlji komplikovana", navela je Krasniqi.

Kako je rekla, u izvještaju se napominje da je ostvaren "ograničeni napredak" u nekoliko ključnih aspekata: u oblasti borbe protiv korupcije, funkcionisanja pravosuđa, i borbe protiv organizovanog kriminala.

"Naglašava se da, iako je bilo napora, nije bilo željenih rezultata, što podrazumijeva neuspjeh ove vlasti. U izvještaju se ističe da javna administracija nije reformisana i da u toj oblasti nije postignut nikakav napredak. Iako vladajuća stranka ima većinu, u Izvještaju je identifikovano da je rad Skupštine Kosova opstruiran zbog nedostatka kvoruma. Na polju slobode medija, u izvještaju se pominju napadi i prijetnje novinarima, problemi sa finansiranjem medija koji ih čine podložnim uticajima političkih interesa. Mada je vlada uporno ignorisala ovu situaciju, u nekim slučajevima je podsticala i vrijeđanje i klevetanje novinara. Ovi zaključci pokazuju da se Kosovo suočava sa brojnim izazovima i na putu ka reformama i napretku i izuzetno je važno preduzeti hitne mjere za rješavanje tih pitanja i pomoći da se poboljša situacija u zemlji", istakla je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online