Politički analitičar

Politički analitičar Dardan Gashi smatra da je Zajednica srpskih opština "gotova stvar" jer su je prihvatile i sadašnja i bivša opozicija koja je sada na vlasti, a da trenutno političke stranke na Kosovu manipulišu i pokušavaju da prebace odgovornost s jedne na drugu stranu.

"Zajednica je gotova stvar jer ju je prihvatila ova Vlada. Sadašnja opozicija je prihvatila ranije, bivša opozicija je prihvatila sada kada je na vlasti i zato postoji ovakva situacija u skupštini. Sada samo guraju ko je najviše lagao, a ko je najviše zloupotrebio ovu temu", rekao je Gashi za Dukađini.

Ova situacija je, ističe, navela i američkog ambasadora Jeffa Hoveniera da upozori da bi debata u Skupštini mogla da utiče na premijera Albina Kurtija da odustane od prihvatanja ZSO.

Gashi ocjenjuje da se Kurti jedino plaši da će izgubiti podršku naroda.

"Vjerujem da je ambasador izašao i razgovarao sa mnom, jer se plaši da bi ova debata, koja je više van parlamenta, mogla da dovede do toga da se Albin Kurti uplaši i ponovo počne da se povlači. Zato što Kurti ima strah da bi mogao da izgubi podršku naroda", naveo je Gashi.

Dodao i da defakto priznanje može dovesti do situacije da Srbija prizna Kosovo "samo kao instrument".

Izvor: Kosovo online/Dukagjini