Profesor evropskih studija

Profesor evropskih studija na Univerzitetu Johns Hopkins u SAD David Kanin nije uvjeren da bi defakto priznanje Kosova od strane Srbije i formiranje Zajednice srpskih opština riješilo probleme između Kosova i Srbije, piše Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Kako kaže, da bi se došlo do održivog rješenja ono mora da dolazi od samih protagonista, a ne da se nameće spolja.

"Imali smo jedan takav plan 2018. godine, sa planom razmjene teritorija. Nikome se to nije dopalo, svi su ukazivali na probleme i bili su stvarni. Ali to što je došlo sa obe strane, da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji predsjednik Kosova Hashim Thaçi bili spremni da sarađuju, trebalo je da bude najvažnija tačka", kaže Kanin za RSE.

Formiranjem Zajednice, kako kaže, Srbi na Kosovu imali bi organizaciju koja bi bila priznata širom svijeta, dok samo Kosovo nije priznato.

Povodom napada u Banjskoj, kaže da ima mnogo pitanja koja "ostaju u vazduhu", ali "najvjerovatnije je da je neko u vojnom ili obavještajnom lancu komandovanja u Beogradu imao veze sa tim".

"Mislim da je ideja o uvođenju sankcija Vučiću sada veoma nisko na listi prioriteta, s obzirom na sve što se dešava na Bliskom istoku", navodi odgovarajući na pitanje da li Srbija izbjegava moguće sankcije sa Zapada.

Komentarišući posjetu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Kosovu prilikom koje se nije sastao sa Kurtijem, Kanin kaže da niko ne voli premijera Kosova Albina Kurtija.

Dodaje da se na Zapadu smatra da je Kurti više kriv od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uprkos incidentu u Banjskoj i dodaje da je Kurti ostao prepreka dok je Vučić dobro diplomatski radio.

Kako kaže, Zapad bi želeo da se otarasi Kurtija i da na Kosovu bude drugi premijer i dodaje da je ipak pristup zapada u vidu pritisaka loš.

"Međutim, Zapad ima moć i uticaj. Može nastaviti da pokušava da gura stvari onako kako želi. Dvojica protagonista se ne slažu sa zapadnim pristupom i obojica su, na svoj način, u stanju da blokiraju proces normalizacije odnosa već decenijama", dodaje.

Navodeći da defakto priznanje ne bi riješilo problem, Kanin kaže da to i nije priznanje.

"Priznanja ima ili nema. Ono što se zaista traži od Srbije je da ne sprečava Kosovo da se pridruži međunarodnim organizacijama. To nije priznanje", dodaje.

Na pitanje šta za Srbiju može da znači defakto priznanje Kosova, Kanin ukazuje da Tajvan već 30 godina ima stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti UN, kao i Kina.

"Kada se geopolitika promenila, ta fotelja nije nimalo pomogla Tajvanu. Srbija zna i Kosovo zna da je ovaj sporazum veoma loš za Kosovo. Takozvano faktičko priznanje nije priznanje. To bi bila skromna pobjeda Kosova na diplomatskom planu, a da Srbija zapravo ne mora ništa da preduzme. Srbija bi zadržala podršku Rusije i Kine u Savjetu bezbjednosti UN i mogla bi da blokira svaku rezoluciju. Dakle, ovo je jednostran dogovor. Kurti to zna i u pravu je", navodi.

Govoreći o modelu Zajednice srpskih opština koja ne bi ugrozila finkcionalnost Kosova, Kanin navodi da ga ovakav model ugrožava.

"Ono što je važno jeste da će Srbi na Kosovu imati organizaciju koja će biti priznata širom svijeta, a samo Kosovo nije priznato. I to će biti svojevrsno oruđe, bez obzira na to kakve će biti njegove zvanične funkcije. Obe vlade na Kosovu i u Srbiji znaju da će to biti sredstvo za Srpsku listu da proširi svoj domet na Kosovu i, posebno, južno od rijeke Ibar", rekao je Kanin.

Izvor: Kosovo online/Radio Evropa e Lire