Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je na konferenciji održanoj povodom predstavljanja "Transformativne agende Kosova", da je potrebna solidarnost kako bi se ostvarila uspješna saradnja i napredak na globalnom nivou i izrazio uvjerenje da će Agenda 2030 otvoriti put Kosovu da postane dio Ujedinjenih nacija i Evropske unije, prenosi Bazeta blic.

"Potrebna je solidarnost i saradnja, ne samo ljudi već i država, razvijenih zemalja u onim zemljama koje su posebno u ranoj fazi svog razvoja, kako bi se izazvao nedostatak osnovnih elemenata života. Mislim da je upravo to cilj Agende Ujedinjenih nacija 2030, solidarnost i zajednički napor da se promoviše jednakost, prosperitet, blagostanje za sve bez razlike. Čak i bez članstva u Ujedinjenim nacijama, Kosovo je potpisnik Agende 2030, obavezalo se da će doprineti zajedničkim globalnim naporima za održivi razvoj. Pošto je ova Agenda komplementarna toj evropskoj agendi, uvjeren sam da nam njena uspješna implementacija nudi dva važna mehanizma, gdje jednog dana nameravamo da budemo i mi dio njih, kako Ujedinjenih nacija, tako i Evropske unije", rekao je Konjufca.

Takođe, Konjufca je dodao da plan razvoja Agende 2030 obuhvata sve sektore kojima je potrebna pomoć državnih institucija.

On je rekao da su kosovske institucije spremne za izradu te Agende i da je to dobra prilika da Kosovo dokaže sposobnosti koje ima.

"Po mom mišljenju, Agenda 2030, budući da je izgrađena u obliku plana razvoja za sve sektore koji zahtjevaju institucionalnu intervenciju, mnogo pomaže Kosovu da još sigurnije osmisli svoju budućnost. Stoga smo preduzeli dalje korake u tom pravcu. Naše institucije su odgovorile na poziv Ujedinjenih nacija da osmisle transformativnu i merljivu Agendu koja ubrzanim koracima pomaže u implementaciji ciljeva održivog razvoja. Za Kosovo ovu Agendu treba posmatrati kao priliku da pokaže sposobnosti koje Kosovo ima da postane dio globalnih inicijativa, kao što je ova, što je veoma važna, agenda 2030, kao i da preuzme direktnu ulogu u globalnim pitanjima", zaključio je on.

Izvor: Koosovo online/Gazeta Blic