Vređajući građane

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti ocjenio je da premijer Albin Kurti u parlamentu nije izvještavao poslanike o pregovorima u Briselu, već se bavio izbornom propagadom, vređajući građane, prenosi Ekonomija onlajn.

Haliti naglašava da Kurti može ZSO da zove kako hoće, jer se ona na srpskom kaže na jedan, na albanskom na drugi, a na francuskom na treći način, ali je suština da obaveze o njenom formiranju - ostaju iste, bez obzira na to kako se udruženje zove.

"Kurti može da mu da drugo ime, ali to je ista stvar i obaveze ostaju iste, što znači sprovođenje briselskog i ohridskog sporazuma. Statut Asocijacije nije u suprotnosti sa Ustavom Kosova i biće na teritoriji Kosova", rekao je Haliti.

On je istakao da je Kurtijevo izlaganje bilo izborna propaganda, a ne izvještavanje o tome šta je dogovorio u Briselu.  

"Albin Kurti je video nacrt statuta, ali je povjerljivost koju zahtjevaju posrednici obaveza svih koji su obećali da ga neće objaviti, dok ne dođe do potpunog usaglašavanja. Odgovor na skupštinsku debatu dao je malo po malo američki predstavnik Gabriel Escobar. Odnosno, niko neće tražiti potpise ni sa jedne strane, već će biti dovoljan potpisani sporazumi u Briselu i preuzete obaveze obe strane u Ohridu da počne njihova primjena. Sada vjerujem da će obe strane biti nezadovoljne po konkretnim pitanjima, ali takvi su dogovori - neko uzima, a neko daje", rekao je Haliti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online