Akt agresije

"Srbija pokušava da od agresora napravi žrtvu. Kosovo je nezavisna zemlja – i biće tako dok se Zemlja okreće oko Sunca“, rekla je u SB UN predsjednica Kosova Vjosa Osmani–Sadriu. Tvrdi da je "Srbija finansirala, obučila, naoružala i štiti terorističke i pravojne trupe".

"Ono što smo danas čuli od Srbije je produžetak napora da se ovaj čin agresije podstakne”, rekla je Osmani na SB UN u Njujorku, govoreći o Banjskoj, istakavši da Srbija želi da Kosovo "vidi kao Krim“, ali i da nije "postigla svoj cilj“.

"Iznenađena je zbog posvećenosti Policije Kosova. Na dan napada, kosovske institucije su održale kontakt sa međunarodnim prisustvom, kao što je to bilo u historiji. Nastavićemo da sarađujemo sa našim saveznicima kako bismo se suprotstavili ovakvim aktima i spriječili da se oni ponove“, rekla je Osmani.

Savjet Bezbednosti Ujedinjenih Nacija raspravlja o novom šestomesečnom izveštaju Generalnog sekretara o situaciji na Kosovu, koji obuhvata period od 19. marta do 18. septembra 2023.

Iako sukob u Banjskoj nije uključen u izvještaj, o njemu su večeras govorili svi učesnici koji su se javljali za riječ, kao i sama šefica UNMIK-a Karolin Zijade, srpska premijerka Ana Brnabić, a ponajviše predsjednica Vjosa Osmani – Sadriu.

Dok je Zijade događaj kvalifikovala kao "veliki bezbednosni incident", Osmani je naglasila da se radi o "terorističkom napadu i činu agresije Srbije na Kosovo“.

Naglasila je da je riječ o agresiji koju podržava i finansira Srbija.

"Ove terorističke i paravojne grupe su finansirane, obučene, naoružane i zaštićene iz jednog izvora, a to je Srbija“, rekla je, a onda izlistala detalje za svaku od optužbi.

Tvrdi da Beograd preko Civilne zaštite i Severne brigade zastrašuje i Srbe sa Kosova, i da to kosovske vlasti neće da dozvole, rekavši da svaki Srbin sa Kosova treba da zna da ima jednaka prava kao bilo koji drugi građanin.

Osmani je tokom govora iznjela teške optužbe na račun Srbije – od genocidnog rata ’99 do terorističkog napada i čina agresije 24. septembra ove godine.

U svom govoru odala je počast ubijenom naredniku Policije Kosova Afrimu Bunjaku saopštivši da se radi o "heroju koji je branio teritorijalni integritet“ Kosova.

"Građane Kosova 24. septembra probudila je vijest o ubistvu republičkog narednika aktom agresije Srbije i paravojnih grupa. Želim da se zahvalim kosovskom heroju, Afrimu Bunjakuu, koji je izgubio život braneći teritorijalni integritet Kosova. Počivaj u miru. Ovo treba svima nama da posluži kao podsetnik da se suprotstavimo autoritarnim snagama, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i u cijelom svijetu”, kazala je Osmani.

Za Kosovo je naglasila da se radi o nezavisnoj zemlji. "I biće tako dok se Zemlja okreće oko Sunca“, kazala je Osmani.

Inače Savjetu bezbjednosti UN obratila se kao predsjednica zemlje koja je izgubila 13.000 ljudi tokom rata na Kosovu, uz nestale, ali i sa podatkom da broj ubijene djece po glavi stanovnika predstavlja najveći dio svih ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"Ustali smo od nule da gradimo svoje živote, da gradimo budućnost u kojoj svi ljudi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, mogu da žive bez straha, bez diskriminacije“, kazala je Osmani.

"Ovde sam da ponovo potvrdim da sve institucije Kosova ne dozvoljavaju nazadovanje naspram teške slobode koju smo stekli zajedno sa demokratijama iz cijelog svijeta, jer je nezavisna i suverena Republika Kosovo najuspješnija priča u istoriji čovečanstva“, tvrdi Osmani.

U svom govoru dotakla se Albanaca sa juga Srbije, tvrdeći da ih Srbija diskriminiše, između ostalog i preko tzv. pasivizacije adresa stanovanja. Upravo su uoči ove sjednice, prvo u Prištini protestovali Albanci protiv onog što predstavljaju kao ugnjetavanje Albanaca sa juga Srbije a potom i nekoliko stotina Albanaca ispred sedišta UN u Njujorku, koji su iznjeli slične poruke kao i sama Osmani u svom govoru.

I Osmani i Brnabić su dobile priliku za repliku jedna drugoj u nastavku sjednice, a govorili su i predstavnici više zemalja.