Teška situacija!

Rudari preduzeća "Trepča-jug" zatražili su od direkcije da im do danas isplati ostatak plata ili će, kako su upozorili, stupiti u štrajk, a nezadovoljni su i pripravnici tog preduzeća koji nisu plaćeni za staž, piše Ekonomija onlajn.

Kompanija duguje plate za 120 pripravnika, koji su bili angažovani na šest mjeseci, među kojima je i Arsim Musa.

Plaćeni su po 100 eura za svoj rad samo tri mjeseca, a Musa kaže da isti dug firma "Trepča-jug" ima prema svakom od pripravnika.

"Nikada nam nije isplatila ni za hranu. Dosta smo čekali, od maja, ni Vlada ni Ministarstvo finansija, ni kompanija Trepča-jug nam još nisu isplatili ova sredstva", izjavio je Musa.

Ako ta uplata ne bude izvršena do ponedjeljka sljedeće nedjelje, bivši pripravnici su upozorili na tužbu protiv kompanije.

"Završili smo praksu. Mnogi od nas su takođe ostali bez posla, bili smo angažovani u privatnom sektoru, sada ni u 'Trepči-jug' ni u privatnom sektoru“, rekao je Musa.

Pored pripravnika, kompanija "Trepča-jug" je za mjesec septembar duguje rudarima više od pola osnovne plate.

Ukoliko ostatak plate ne bude uplaćen do danas, rudari upozoravaju na štrajk, a na čelu sindikata je Ibrahim Jonuzi.

"Dogovorili smo se da se rad nastavi do ponedjeljka, ali ukoliko obaveze ne budu ispunjene, rudari su obavjestili upravu da će stupiti u štrajk. Takođe su upozorili da će uću u rudnik, tamo da izvedu štrajk", rekao je Jonuzi.

Vršilac dužnosti direktora kompanije "Trepča-jug" Enis Abdurahmani rekao je Ekonomiji onlajn da će obaveze biti ispunjene početkom ove nedjelje.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online