„Bezbjednost Kosova treba da bude prioritet za državne institucije, za ljude i za društvo. Za to radimo dan i noć, sa svime što možemo i znamo”.

Tako bi, kako je danas rekao premijer Kurti, trebalo da bude i u stvarnosti. Ali istina je sasvim drugačija.

Ni premijer Kurti, ni predsjednica Osmani, ni predsjednik parlamenta Konjufca, ne ponašaju se u skladu sa bezbjednosnom situacijom i upozorenjima koja su stizala upravo od njih o opasnosti koju za Republiku Kosovo predstavlja Srbija, piše Demokracia.com.

Istina je potpuno drugačija od dnevnopolitičkih izjava premijera Kurtija.

U kritičnim trenucima sa kojima se Kosovo suočava, Kurti je, bez brige, nastavio posjete inostranstvu, ostavljajući u zaboravu "bezbjednost Kosova", za koju kaže da "radi dan i noć".

Samo dvije nedjelje nakon terorističkog napada u Banjskoj i Zvečanima, premijer Kurti je otišao u daleku Britaniju da učestvuje u političkim aktivnostima Laburističke političke partije. Dok je u noći terorističkog napada u Banjskoj bio zauzet u Švicarskoj, miješajući se u tamošnje izbore.

Odmah po povratku iz Velike Britanije, Kurti se nije dugo zadržao na Kosovu i krenuo je put Tirane, da gleda fudbalsku utakmicu albanske reprezentacije, ostavljajući zemlju "u opasnosti".

Ne samo Kurti, već i druga dva državna lidera, predsjednica Osmani i šef parlamenta Konjufca, ostavili su državu Kosovo sami u vrijeme napetosti i samo nekoliko dana nakon terorističkog napada 24. septembra. Osmani je boravila u Hrvatskoj nekoliko dana, dok je predsjednik Parlamenta Konjufca posjetio Njemačku i Veliku Britaniju.