Ministar odbrane

Ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci izjavio je da mu je premijer Albin Kurti 24. septembra ujutru telefonom preneo vijest o tome šta se dešava na sjeveru Kosova, i da je KBS bio spreman da reaguje u slučaju potrebe.

Rekao je da je tokom događaja u Banjskoj bio u stalnom kontaktu sa generalom KBS-a, od koga je obavješten da su jedinice spremne da reaguju ako bude potrebno.

Dodao je da postoje specijalne jedinice KBS koje su spremne da reaguju na potencijalne prijetnje.

"Kontinuirano procjenjujemo situaciju. Ostao sam u kontaktu sa generalom Jasharijem. Svi štabovi su procjenili situaciju. Imamo dežurne jedinice koje su uvijek u pripravnosti. I tada su bile spremne da reaguju, ako se to od nas traži“, rekao je Maqedonci za televiziju T7.

Dodao je da su "srećom, policija i Kfor te noći uspjeli da potisnu napadače".

"Ponudio sam podršku KBS-a ako Kfor, koji ima ključni mandat da štiti granicu, ne može da se izbori sa situacijom. Izrazili smo spremnost, na sreću policija je na odličan način izvršila svoj zadatak. Kfor je bio tu, i nije bilo potrebe za reakcijom KBS-a, koji je ostao u svojim bazama“, rekao je Maqedonci.

Objašnjava da je Kurti miran i odmeren, čak i u najtežim situacijama, te da mu je vijest o događaju na sjeveru preneo na "prirodan način".

"On me je informisao o situaciji i rekao da će se izvršiti sinhronizacija i analizirati situacija. Zatim smo tokom dana nastavili komunikaciju sa njim i ministrima”, rekao je Maqedonci.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic