Mi smo nevladina organizacija

Do Asocijacije kosovskih opština (AKO) još nisu stigli zahtjevi za učlanjenje tri lokalne samouprave na sjeveru Kosova - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, kazao je za Kosovo onlajn izvršni direktor AKO Sazan Ibrahimi, objašnjavajući da je riječ o nevladinoj organizaciji bez političkog mehanizma.

Na pitanje da li je učlanjenje lokalnih samouprava sa sjevera u Asocijaciju kosovskih opština još jedan način da se zaobiđe formiranje Zajednice srpskih opština na kojoj Srbi insistiraju punih deset godina i što je obaveza Kosova iz Briselskog sporazuma, Ibrahimi ponavlja da je AKO dobrovoljna organizacija koja se ne bavi politikom.

"Ne mogu da prejudiciram i predviđam šta se može desiti u budućnosti, ali za sada imamo situaciju da su ove opštine donele odluke o članstvu u Asocijaciji kosovskih ošstina i pozdravljamo sve opštine Kosova da budu članice Asocijacije, jer mi štitimo interese opština bez obzira ko u njima živi i posluje. Kada je riječ o Zajednici opština sa srpskom većinom, ne mogu da predvidim kakav će biti pravni status i koji će biti članovi od kojih se očekuje da budu pravni status tog mehanizma ili da li će i da li mogu biti članovi nekih Asocijacija, ističem da smo NVO i ne bavimo se politikom. Bavimo se samo zaštitom opštinskih interesa uopšte“, rekao je Ibrahimi.

Od ukupno 38 opština na Kosovu, 35 su članice Asocijacije kosovskih opština, tvrdi Ibrahimi.

„Do sada nismo imali priliku da neka Skupština opštine istupi iz Asocijacije opština Kosova, s obzirom da radimo na zaštiti interesa opština, nadamo se da će u budućnosti sve opštine Republike Kosovo postati članovi Asocijacija i neće biti inicijativa za izlazak ovih opština iz Asocijacija pošto nismo politički mehanizam, već smo mehanizam koji štiti interese opština”, zaključio je Ibrahimi.

Bez obzira da li je riječ o albanskoj, srpskoj ili turskoj zajednici na Kosovu, Ibrahimi ističe da je uloga Asocijacije kosovskih opština da štiti opštinske interese.

“Asocijacija kosovskih opština je dobrovoljna nevladina organizacija koja se zasniva na Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi u članu 10 gdje se navodi da takve opštine radi zaštite svojih interesa za lobiranje, zastupanje i izgradnju kapaciteta stvaraju dobrovoljni mehanizam koji se zove Asocijacija”, rekao je Ibrahimi.

On podsjeća da je opština Sjeverna Mitrovica 22. avgusta postala član Asocijacije kosovskih opština, ali da do AKO još nisu stigli zahtjevi lokalnih samouprava Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

„Ostale tri opštine, koliko ja znam, idu istim putem, pa su odluke donete u skupštinama opština kao najvišim lokalnim organima. Proces se razmatra u Ministarstvu za lokalnu samoupravu radi zakonitosti, zatim se odluka vraća u ostale tri opštine i onda se podnosi zvaničan zahtjev. Mi, kao Asocijacija kosovskih opština još nismo prihvatili zvanične zahtjeve ove tri opštine koje su donele odluke u skupštinama opština, a čim prihvatimo zvaničan zahtjev ovih opština, na osnovu statuta Asocijacije u obavezi smo da u roku od mjesec dana nakon prihvatanja zahtjeva sazovemo vanrednu skupštinu Asocijacije na kojoj će se razmotriti zahtjevi ove tri oštine za članstvo u Asocijaciji”, pojašnjava Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online