Šef Kancelarije EU na Kosovu

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomas Szunyog kazao je da o mjerama protiv Srbije odlučuju sve članice EU, dodajući da su potrebeni konkretni dokazi povodom napada u Banjskoj, prenosi Dukađini.

Suniog je u intervjuu za „Kallxo Pernime”naveo da je, kada je EU odlučivala o mjerama protiv Kosova, postignut konsenzus svih država članica EU.

Istakao je da je neophodno da zemlje članice vide dokaze protiv Srbije povodom napada u Banjskoj.

„Opet, o mjerama mogu da odlučuju zemlje članice i potrebno je da postignemo konsenzus svih 27 država članica EU“, objasnio je.

On je dodao da su se za mjere protiv Kosova sastali šefovi 27 zemalja članica EU u Evropskom savjetu i postigli dogovor o tim mjerama.

„Evropski savjet je tijelo gdje se sastaju šefovi vlada država članica. Sastali su se 30. juna i izdali saopštenje da u potpunosti podržavaju izjavu od 3. juna i sve ostalo. Dakle, da, 27 država članica na najvišem nivou svog predstavljanja se složilo oko ovih mjera", rekao je Szunyog.

Podsjeća da je EU od Kosova posebno tražila da se smanji prisustvo specijalnih jedinica policije u blizini opštinskih kancelarija, kao i da gradonačenici svoj posao obavljaju sa alternativnih lokacija.

„To nisu bili zahtjevi vezani za opštu bezbjednosnu situaciju na sjeveru ili opšte prisustvo policije. Dakle, postojala su dva vrlo konkretna zahtjeva koja još uvijek nisu ispunjena“, zaključio je Szunyog.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini