Predsjednik Privredne komore

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna rekao je da će, ukoliko ekonomska situacija bude ista do kraja ove godine, privredni rast biti do četiri odsto i da otvoreno pitanje sa Srbijom i porast tenzija na sjeveru plaše strane investitore, prenosi Gazeta express.

Rafuna je naveo da ne može biti ekonomske krize zbog posljednjeg događaja na sjeveru Kosova, ali da može dovesti do mnogih drugih izazova.

Prema njegovim riječima, tenzije koje stalno rastu na severu izazivaju nedoumice i oklevanje stranih investitora, jer je svakom investitoru potrebna politička i pravna sigurnost.

„Svi smo isticali da je otvoreno pitanje sa Srbijom prepreka, iz razloga što rastuće tenzije na sjeveru ostavljaju prostor ili lošu poruku za strane investitore koji će oklevati da dođu. Svaki investitor koji dođe da ulaže na Kosovo traži političku i pravnu sigurnost. U ovom slučaju, porast tenzija na sjeveru, zatvaranje puteva, napad na vojnike Kfora, ali sada i ovaj posljednji događaj koji se desio, nesumnjivo dovodi do kolebanja stranih investitora. Međutim, generalno, neće biti mnogo velikog gubitka, jer će se nastaviti uvoz i izvoz, nemamo problema sa drugim zemljama osim sa Srbijom”, rekao je on.

Dodao je da će, na osnovu međunarodnih finansijskih institucija, privredni rast za ovu godinu ići od 3,5 do najviše četiri odsto.

„Ekonomske krize neće biti, ali ima drugih izazova koje bismo imali i da se ovaj posljednji događaj nije dogodio. Izazov za poslovanje je nedostatak radne snage, i to što ulazimo u zimski period i još uvijek nije sigurno da ćemo imati struju, ako je bude hoće li doći do poskupljenja kao prošle godine. Onda je tu pitanje inflacije, mi ne stvaramo inflaciju nego je uvozimo, a ako poskupe gas i struja u Evropi, to će direktno uticati i na nas”, ističe Rafuna.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express