Portparol Vlade

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu rekao je da je napad na Banjsku 24. septembra doneo potpuno drugačiju situaciju i da je za istinski proces dijaloga potreban "minimalni standard međusobnog povjerenja između strana".

„Ono što se dogodilo 24. septembra u selu Banjska predstavljalo je kršenje državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalne bezbjednosti, kao nikada od kraja rata. Sada imamo potpuno novu situaciju sa drugim hitnim prioritetima koji se odnose na rješavanje posledica terorističkog napada čiji je pokrovitelj Srbija“, rekao je Kryeziu za RTKlive.

Prema njegovim riječima, ono što sada treba da se desi jeste da se garantuje bezbjednost Kosovu i uvedu sankcije Srbiji.

„Republika Kosovo je sve vrijeme bila stranka spremna za dijalog i dogovor. Ali istinski proces dijaloga zahtjeva minimalni standard međusobnog povjerenja između strana. Teroristički, paravojni i zločinački napad od 24. septembra dokazao je da je Srbija, dok su se održavali sastanci u Briselu za primjenu Osnovnog sporazuma, koji se zasniva na de fakto uzajamnom priznanju, pripremala planove za aneksiju sjevera“, rekao je Kryeziu RTKlive.