Ministarka pravde

Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu rekla je da će Osnovni sud u Prištini zvanično zatražiti raspisivanje međunarodne potjernice za bivšim potpredsjednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, i istakla da je Kosovo odlučno da zatraži od Srbije njegovo izručenje, prenosi Koha.

Ona je dodala da će Kosovo zatražiti pomoć međunarodnim partnerima kako bi omogućili da se i ostalim Srbima koji su učestvovali u incidentima u Banjskoj sudi na Kosovu.

"Od trenutka kada se dogodio teroristički napad, institucije Kosova, u ovom slučaju, Ministarstvo unutrašnjih poslova, policija, Tužilaštvo i sudovi rade na potpunom rasvjetljavanju slučaja. Ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, radi transparentnosti, održali su konferencije na kojima su detaljno objasnili kako je došlo do napada i gdje su se nalazili teroristi. Što se tiče sudskog procesa, on naravno još nije počeo. Međutim, preduzete su mjere predostrožnosti u borbi sa teroristima. Neki od njih su sada u pritvoru zbog napada na ustavni poredak i drugih terorističkih akata", rekla je Haxhiu.

Prema njenim riječima, čeka se da se za osumnjičenima raspiše međunarodna potjernica.

"Lokalno zakonodavstvo i međunarodne konvencije predviđaju da se proces protiv Radoičića održi na Kosovu, jer se napad dogodio na toj teritoriji", navela je Haxhiu.

Ona je napad na sjeveru opisala kao "teroristički, sa ciljem podrivanja integriteta i suvereniteta Kosova".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore