NAKON NAPADA U BANJSKOJ

Policija Kosova saopštila je u petak, 29. septembra, da vrši provjere na pet lokacija u tri opštine na sjeveru Kosova, u vezi sa napadima na policiju u selu Banjska u opštini Zvečan.

U sukobima policije i naoružane grupe u Banjskoj 24. septembra ubijeni su jedan policajac i tri napadača srpske nacionalnosti.

Prema informacijama Radija Slobodna Evropa na terenu, policajci u Sjevernoj Mitrovici su u blizini gradske bolnice i restorana Grej.

Smatra se da je ovaj restoran u vlasništvu Eme Radoičić, supruge potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića kojeg kosovske vlasti optužuju da je organizovao napad u Banjskoj i da je učestvovao u njemu.

Policija je saopštila da provjere sprovodi u koordinaciji s misijom Evropske unije za vladavinu prava EULEX i misijom NATO na Kosovu KFOR.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla objavio je snimak iz drona za koji kaže da se na njemu vidi naoružani Radoičić u uniformi.

Skupština Kosova usvojila je 28. septembra rezoluciju kojom se osuđuje napad na Policiju Kosova u Banjskoj i navodi potreba za međunarodnom istragom uloge Srbije u tom napadu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, “koji više ne mogu da trpe Kurtijev (premijer Kosova Albin Kurti) teror”.

Napad u Banjskoj osudili su SAD i Evropska unija. Mnoge članice Evropske unije traže uvođenje mera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj, rekli su diplomatski izvori za Radio Slobodna Evropa.