Suđenju u Hagu

U Specijalnom sudu u Hagu u toku je saslušanje svjedoka u postupku koji se vodi protiv bivših vođa OVK - Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija, a advokat Tom Gashi za Kosovo onlajn kaže da se ne može reći kada će suđenje biti okonačno, ali da ukoliko bude oslobađajuća presuda, Srbi neće vjerovati tom sudu, a da će Albanci izgubiti povjerenje ukoliko presuda bude osuđujuća.

Gashi ističe da je prošlo osam godina od formiranja Specijalnog suda koji, kako ističe, "Kosovu ništa nije doprineo".

Aprila mjeseca počelo je suđenje bivšim vođama OVK - Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Rexhepu Selimiju i Jakupu Krasniqiju, a advokat je uvjeren da će proces biti dug.

"Mislim da je do sada ispitano više od 20 svjedoka. Većina od njih su svjedoci imena koje ne znamo, to su anonimni svjedoci. Mislim da će ovo suđenje trajati još par godina. Sada je u toku ispitivanje svjedoka koje je tužilac predložio i biće svjedoka koje predlaže odbrana. Ne možemo da kažemo kada će ovo suđenje biti okončano, ali mislim da će biti veoma teško i u smislu rokova, i u smislu da li će neko vjerovati presudi“, rekao je Gashi.

Kakva god da presuda da bude, Gashi kaže da jedna ili druga strana neće vjerovati ovom sudu.

"Po mom mišljenju, ukoliko bude oslobađajuća presuda, Srbi neće vjerovati ovom sudu, ukoliko bude osuđujuća presuda, Albanci neće vjerovati sudu. Ono što bi bilo najbolje jeste da postoji jedan sud na teritoriji Kosova, jer svi zločini, da li su to ratni zločini, ili drugi, pretpostavlja se da su izvršeni na teritoriji Kosova, i bilo ko da je optužen, da li su Srbi, Albanci ili bilo ko, ja mislim da bi tada tom sudu stanovništvo Kosova više vjerovalo“, rekao je Gashi.

On ističe da se već sada na Specijalni sud gleda kao na politički.

"Nije bilo uopšte potrebno da Skupština Kosova izglasa takav jednonacionalni sud, jer to šteti i državi Kosovo i svim Albancima bilo gdje da žive, ne samo na teritoriji Kosova već i na teritoriji Albanije, ili bilo gdje drugde“, rekao je Gashi.

Gashi smatra da će biti i novih optužnica po pitanju ratnih zločina.

"Mislim da potencijalno optužen može da bude svako ko nađe svoje ime u izvještaju Dicka Martyja. Taj izvještaj je bio prenet u 2011. godinu. Da li će neko biti pozvan u svojstvu optuženog ili svjedoka, ja mislim da svako ko nađe svoje ime u tom izvještaju je potencijalni okrivljeni ili optuženi, ili je svjedok, jer ako je on spominjao oko 30 imena, nema nikave logike da sud završi svoj posao sa dvije ili tri optužnice“, zaključio je Gashi.

Izvor: Kosovo Online