Demografske promjene

Tržište rada na Kosovu suočava se sa nedostatkom radne snage uslijed odlaska mladih, a upražnjena radna mjesta popunjavaju strani državljani, podaci su istraživanja Poslovne alijanse Kosova.

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini ističe da je preko 500 radnika došlo iz Bangladeša i Indije, te da je trend u porastu.

Prema njegovim riječima, dugoročno gledano, zapošljavanje stranih radnika je loš izbor.

"To nas dovodi u opasnost da će se demografija stanovništva Kosova promijeniti u budućnosti, iz razloga što naši mladi ljudi odlaze u Evropu, dok prazna mjesta popunjavaju građani azijskih zemalja“, rekao je Shahini.

Univerzitetski profesor Muhamet Mustafa kaže da je privatni sektor stagnirao sa platama i da nije atraktivno mjesto za zapošljavanje, navodeći da je to razlog što mnogi građani napuštaju Kosovo.

"Dok se ne uredi tržište rada, dok ne dođe do balansiranja potražnje i ponude, i dok bolnice, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, kao i privatni sektor ne budu primorani da podižu plate, neće biti drugačije“, rekao je Mustafa.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova iz 2022. godine, od 38,6 odsto aktivnog stanovništva, 12,6 odsto je nezaposleno.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine kosovskog državljanstva se odreklo preko 1.500 ljudi, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.