Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri izjavio je za Kosovo onlajn da novi paket mjera Evropske unije prema Kosovu zavisi od ponašanja u nastavku dijaloga, ali je naveo i da će EU do kraja godine svakako biti ozbiljnija u insistiranju da se započne sa implementcijom sporazuma, pa je za očekivati da će strana koja ne bude od konstruktivna – dobiti sankcije.

Potpredsjednik LDK Lutfi Haziri izneo je tvrdnju da je drugi paket restriktivnih mjera EU već spreman i da je vlada Kosova o tome obavještena. Sa druge strane, vlada se o tome ne oglašava.

Imeri kaže da se ne može unaprijed pretpostaviti šta će se desiti, ali da će novi paket sankcija, ukoliko do njega dođe, biti veliki problem, za vladu, premijera Albina Kurtija, građane.

Podsjeća da su do sada sankcije uglavnom bile političke, a donekle i finansijske, s obzriom da su neki projekti za sada stopirani, a da bi se novi paket komentarisao, prvo se mora videti šta on znači.

"Da li će biti nešto u vezi sa viznom liberalizacijom, da li će to biti više finansijskih sankcija… Nakon što saznamo šta to može biti, moći ćemo slobodnije da pričamo šta će to značiti za građane Kosova", rekao je Imeri.

Ipak, ono što je za njega u ovom momentu sigurno, to je da će eventualne nove restriktivne mjere zavisiti od nove runde dijaloga, 14. septembra u Briselu, i ponašanja premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ističe da je najozbiljnija pretnja sankcijama stigla od predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, koji je spomenuo i ekonomske sankcije i suspenziju vizne liberalizacije, i to nije samo prema Kosovu, nego i prema Srbiji.

"Mislim da će Evropska unija biti ozbiljnija u ovom dijelu godine, da uspije bar donekle da se započne sa implementcijom sporazuma, a koja god od strana, Kosovo ili Srbija, ne bude konstruktivna - dobiće sankcije", smatra Imeri.

Prema njegovim riječima, najveća saglasnost treba da bude kada i kako da se implementira aneks Ohridskog sporazuma i koji će to biti prvi korak.

"Srbija kaže da prvi korak treba da bude osnivanje Zajednice srpskih opština, Kosovo - da prvi korak treba da načini Srbija. Srbija je glasanjem protiv prijema Kosova u Savjet Evrope, prekršila sporazum i sada EU i SAD, koji su garanti sporazuma, treba da se saglase o tome šta se dešava kada neka strana prekrši sporazum", rekao je Imeri.

Mišljenja je i da, kada se govori o sankcijama, ne treba izdvajati strane. Važno je, kaže, da Evropska unija bude neutralna, odnosno da kada govori o sankcijama, treba da ima paket za obe strane.

"Ako EU stalno primjenjuje sankcije prema Kosovu, ili samo prema Srbiji, to građani neće dobro shvatiti i sa tim bi se proces dijaloga video drugim očima. A, to - ne treba da se desi", zaključio je Imeri.

Izvor: Kosovo Online