Obećanje

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola von Cramon, rekla je da liberalizacija viza za Kosovo ne bi trebalo da se povezuje sa procesom dijaloga između Kosova i Srbije.

"Građani Kosova zaslužuju dugo očekivanu viznu liberalizaciju. Želimo da budemo jasni – bezvizno putovanje nije i ne treba da se povezuje sa dijalogom sa Srbijom. EU mora da održi obećanje građanima Kosova da slobodno putuju od 1. januara 2024. godine ", napisala je ona na društvenoj mreži "X".

Njena reakcija dolazi nakon izjave francuskog predsednika Emmanuela Macrona, koji je rekao da odluka o liberalizaciji viza može biti suspendovana ako strane u dijalogu ne budu odgovorne.

"Francuska i Njemačka su dale svoja obećanja o viznoj politici i drugim ekonomskim pitanjima, koja će biti razmotrena ako se obje strane ne budu ponašale odgovorno. Moramo biti veoma oprezni u tom pogledu, posebno kada je ugrožena stabilnost Zapadnog Balkana", rekao je Macron.

Evropski parlament je prije nekoliko mjeseci saopštio da će građani Kosova putovati bez viza od 1. januara 2024. godine.