Gubimo vrijeme uzalud

Univerzitetski profesor Dritero Arifi nije video veliku korist za Kosovo u učešću na Strateškom forumu koji je održan na Bledu u Sloveniji, a kako navodi stav premijera Albina Kurtija po pitanju sjevera, koji je doveo do sankcija, nije se promjenio, prenosi Ekonomia onlajn.

Arifi ističe da je Kurti na Bledu govorio isto što i ranije, da treba ići korak po korak ka deeskalaciji situcije na sjeveru, a taj stav je, kako navodi, koštao Kosovo sankcija.

„Ionako nije važno ponekad koliko je ispravno ako većina zemalja EU, govorimo o najdemokratskijim zemljama EU, misli da Kosovo treba da bude sankcionisano. Dakle, neko mora da odgovara, Kurti je trebalo da postavi ovo pitanje prije nego što su sankcije uvedene, a ne nakon što su uvedene. Gubimo vrijeme uzalud”, rekao je Arifi.

On je rekao da se na Strateškom forumu Bled razgovaralo o problemima i pitanjima koja su u fokusu zemalja Zapadnog Balkana.

„Ovi forumi su pozitivni, ali nisu značajni, jer nisu forumi na kojima se donose strateške ili političke odluke. Postoje forumi na kojima se sastaju različiti šefovi država, posebno u ovom slučaju Zapadnog Balkana sa zvaničnicima EU, gdje se razgovara o problemima i pitanjima koja su u fokusu zemalja Zapadnog Balkana. To je pitanje integracije Zapadnog Balkana, a u ovom slučaju izvještaji o normalizaciji Kosova i Srbije bili su jedna od tačaka“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online