Tendeciozne neistine

Tužilački savjet Kosova saopštio je da su izjave premijera Albina Kurtija i pojedinih ministara, nakon hapšenja zaposlenih u Ministarstvu trgovine zbog zloupotrebe robnih rezervi - tendeciozne, ucjenjivačke, neistinite i pozivaju na linč.

Iz Tužilačkog savjeta ističu da premijer i ministri na osnovu predrasuda i nagađanja, pokušavaju da napadnu tužilački sistem na bilo koji način.

"Tužilački savjet poziva premijera i ministre da se uzdrže od kontinuiranih ucjenjivanja, a samim tim i ponižavajućih izjava prema tužilačkom sistemu uopšte, a posebno prema radu tužilaca, pokušavajući da ih javno linčuju“, navodi se u saopštenju.

Ističu da su neosnovane izjave i optužbe na račun tužilaca nedopustive i neuspjeli su pokušaj mješanja u samostalan rad tužilaštva, zbog čega traže od vlade da se "kloni ovakvih izjava", kao i pokušaja direktnog i beskorisnog mješanja i pritisaka, koji su u suprotnosti sa zakonom.

"Osuđujemo zloupotrebu slobode govora od strane premijera i njegovih ministara. Izjave protiv državnog tužioca potpuno beskorisne, jer on nije pod uticajem političkih krugova i interesnih grupa", navode iz Tužalačkog savjeta.

Nakon hapšenja dvojice zvaničnika Ministarstva trgovine i jednog biznismena zbog sumnje da su zloupotrebili robne rezerve, premijer Aljbin Kurti je u obraćanju kritikovao pravosudni sistem, a optužbe je iznio i ministar finansija Hekuran Murati.

Na izjave premijera i ministra reagovalo i Udruženje tužilaca.