Skandal sa robnim rezervama!

Jedinica za specijalne istrage, u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom, uhapsila je tri osobe, pod sumnjom da su prilikom kupovine državnih rezervi zloupotrebile sredstva. Od uhapšenih, dvojica su službenici Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, a jedan je biznismen, o kome se u javnosti priča da je blizak Samoopredjeljenju.

Službenici Jedinice za specijalne istrage, uz pomoć drugih jedinica policije, i u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom, juče ujutru su izvršili raciju u Ministarstvu industrije, preduzeća i trgovine (MINT). Izvodili su racije i hapšenja na različitim lokacijama, zbog nabavki ulja i brašna, za državne rezerve.

Nadležni sumnjaju da je, suprotno zakonskim procedurama, velika količina brašna i ulja plaćena bez dobijanja proizvoda. Takve isplate su u suprotnosti sa zakonima na snazi.

Akcija je započela u 6 sati ujutro.

Kako saznaje KOHA, prvo su pretresani stanovi direktora Odjeljenja za državne robne rezerve Hafiza Gare, te direktora Odjeljenja za evropske integracije i koordinaciju politika Irfana Lipoviqija.

Nakon pretresa njihovih kuća, Garu i Lipoviqi su policijskim automobilima sprovedeni do kancelarija MINT-a, gdje je racija nastavljena još oko 2 sata. Ova dvojica službenika izašla su odatle vezana lisicama kao da su uhapšeni zbog korupcije.

Dio policajaca je nastavio da boravi u MINT-u, a kasnije je izašao sa dosta zaplenjene dokumentacije.

Istovremeno, akcija se odvijala i u domu biznismena Ridvana Muharemija. O njemu se u javnosti govorilo zbog njegovih jakih veza sa Samoopredjeljenjem, uključujući bliskost sa premijerom Albinom Kurtijem.

Vlada je održala niz sastanaka sa međunarodnim delegacijama u njegovom restoranu, pod nazivom „Bukë e Zemër“ (Hljen i srce).

Ova lokacija je bila posljednja adresa za pretres. Jake policijske snage su tu ostale oko sat vremena.

Biznismen Muharemi izveden je sa lisicama.

Njegov advokat Mahmut Halimi izbjegavao je konkretna pitanja novinara o tome za šta se sumnjiči njegov klijent.

„Još uvijek nemamo sumnje. Sigurno je riječ o objavljenim vijestima o uvozu količine pšenice i ulja. U vezi sa ovim ćemo tamo dati pojašnjenja. Dokazi postoje, tako da će sve biti razjašnjeno”, rekao je advokat Halimi.

Državno tužilaštvo je saopštenjem za javnost potvrdilo hapšenja i saopštilo da su trojica uhapšenih privedena, ali nisu izneli druge detalje. Prema njihovim riječima, uhapšeni su osumnjičeni za krivična djela: „zloupotreba službene dužnosti“ i „pružanje pomoći u izvršenju krivičnog djela zloupotreba službene dužnosti“.

Onlajn mediji su ranije objavili da je Muharemi bio posrednik u kupovini ulja i brašna za državne rezerve. Prema ovim izvještajima, ministarka MINT-a Rozeta Hajdari izvršila je pritisak na zvaničnike da novac isplate i bez dobijanja robe.

Hajdari se o ovom pitanju izjasnila u petak popodne, na konferenciji za novinare. Ona je branila uhapšene zvaničnike, a za biznismena Muharemija je rekla da ne zna kako je to povezano sa ovim slučajem.

Hajdari je priznala da je u junu ove godine MINT obavjestio Državno tužilaštvo da pokrene sudski postupak za to da je „kasnelo tri odsto ukupne isporuke državnih rezervi u 2022. godini“.

„Od ugovora o nabavci državnih rezervi za 2022. godinu, iako bih željela da podjelim više sa vama, zbog zakona, mogu da saopštim samo da smo za 3 odsto ukupne nabavke imali kašnjenja u 2022. godini, za šta je 8. juna 2023. godine, Državnu advokatsku komoru obavjestio i naš zamjenik sekretara za pokretanje sudskog postupka“, navela je ministarka.

Upitana u kojim slučajevima je dozvoljeno plaćanje robe bez prihvatanja robe, Hajdari je govorila o napretku. Pozvala se na Zakon o budžetskim izdvajanjima za relevantnu godinu.

„U Zakonu o budžetskim izdvajanjima, član 13, stav 5, dozvoljava se 100 odsto avansa iz budžetskih izdvajanja za tekuću godinu, koja se odnose na bezbjednost Kosova…“, citirala je ona ovaj zakon.

Ali, u istom zakonu postoji razlika u formulacijama. U njemu se navodi da se avans može dati za projekte prije isporuke opreme. Ulje i brašno su prehrambeni proizvodi.

„Za projekte koji se odnose na odbranu i bezbjednost Republike Kosovo dozvoljeni su avansi do sto odsto (100 odsto) iz budžeta za tekuću godinu. Avansi koji se odnose na projekte za odbranu i bezbjednost Republike Kosovo, mogu da ostanu otvoreni čak i za naredne godine za one projekte za koje se isporuka opreme ne može izvršiti u redovnoj fiskalnoj godini“, navodi se u odgovoru ministarke Hajdari.

Drugi zakon na koji se Hajdari pozivala je Zakon o javnim nabavkama. Spomenut je član 3. ovog zakona.

„Kao i Zakon o javnim nabavkama Kosova, to je član 3, koliko se sjećam, omogućava plaćanje unapred kada je u pitanju bezbjednost”, rekla je ona.

Međutim, član 3 istog zakona govori samo o slučajevima kada je postupak nabavke isključen, a ne spominju se avansi ili neplaćanja.

A u Zakonu o državnim rezervama je precizno navedeno da se svaka kupovina za državne rezerve mora obaviti kroz otvorene postupke javnih nabavki.

„Svaka aktivnost nabavke za kupovinu ovih artikala mora se obavljati kroz otvorene postupke nabavke definisane Zakonom o javnim nabavkama“, navodi se između ostalog u ovom zakonu.

„Ukoliko je ugovor o nabavci velike vrijednosti, obavještenje o ugovoru se objavljuje u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a na engleskom jeziku u prestižnom međunarodnom listu ili časopisu“.

Hajdari je kazala da je nabavka izbjegnuta zbog krize snabdevanja izazvane ratom u Ukrajini.

Ugovorena vrijednost robe za državne rezerve bila je 10 miliona eura, dok je iznos za koji se sumnja da nije stigao tri odsto.

Izvor: Koha/Kossev