Premijer Albin Kurti posetio je opštinu Prizren, gdje je sa gradonačelnikom Shaqirom Totajem razgovarao o infrastrukturnim projektima i izgradnji puta Prizren-Tetovo.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, izgradnja puta Prizren-Tetovo koštaće 200 miliona eura.

"Na osnovu predkalkulacija koje su napravljene, ukupan trošak će biti oko 200 miliona eura, pri čemu je oko 150 miliona eura izdvojeno za tunel, dok će oko 50 miliona evra koštati put sa obje strane tunela koji spaja dva grada, koji su veoma značajni, ali i koji su puni historije, kulture i umjetnosti“, rekao je Kurti.

Totaj je tom prilikom istakao da će ta opština biti spremna da se na konstruktivan način angažuje, kako bi olakšala i omogućila realizaciju projekta.

"Vjerujem da neće izostati spremnost ni sa jedne strane da se ova saradnja nastavi, jer će uticati na učinak i centralne vlasti i lokalne samouprave“, rekao je on, dodajući da koristi neće biti samo za građane opštine Prizren, već i šire, uzimajući u obzir ugled i značaj koji grad Prizren ima za cijelio region.

Kurti je nakon sastanka zajedno sa saradnicima posjetio lokaciju gdje se očekuje izradnja puta Prizren-Tetovo.

Prema studiji izvodljivosti, tunel će biti dug 6,4 km, sa prilaznim saobraćajnicama u dužini od po 15 km sa obje strane. Tunel će biti probijen u ataru sela Stružje i biće povezan sa autoputem kod sela Vlashnje.