Srbija je agresivna

Premijer Albin Kurti izjavio je da bi kaznene mjere Evropske unije prema Kosovu trebalo da budu povučene što prije, navodeći da je Kosovo bilo "kreativno", sa idejema i posvećeno dijalogu koji je rezultirao osnovnim sporazumom, te da opstrukcije sporazuma ne dolaze sa Kosova, prenosi Teve 1.

"Dakle, 27. februara u Briselu smo dogovorili sporazum, ima šest rečenica u preambuli, 11 članova, što je de fakto uzajamno priznanje. U Ohridskom sporazumu od 18. marta priložili smo Aneks za implementaciju od 12 tačaka. Međutim, to je prekršio zvanični Beograd, tamošnji predsjednik, a mi smo mu rekli da to sprovede u potpunosti bez uslova i što prije. Dakle, opstrukcije sporazuma koje imamo ne dolaze iz Prištine", rekao je Kurti u intervjuu ta TV Koha iz Tetova.

Zato smatra da nije logično, niti racionalno insistirati na mjerama protiv Kosova.

"Moramo prihvatiti da se deeskalacija na sjeveru Kosova već dogodila u znatnoj mjeri. Dva puta smo smanjili prisustvo naše policije u zgradama u tri sjeverne opštine za 25 odsto i izrazili smo spremnost za održavanje prevremenih izbora", naveo je Kurti.

Prema njegovim riječima, trebalo bi poboljšati pristup Kosovu, a pooštriti ga prema Srbiji.

U tom smislu navodi da je pismo koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca iz više zemalja, upućeno SAD, Velikoj Britaniji i EU - "korak u pravom smjeru".

Naveo je i da je Srbija agresivna i da se ne ograđuje ni od nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, niti od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: Teve 1/TV Koha